Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Kavak, Türkiye'nin deprem riski taşıyan bir ülke olduğunu vurgulayarak, özellikle Doğu Anadolu Fay Hattı ve Bingöl çevresinin enerji birikimi açısından tehlikeli olduğunu ifade etti.
BİNGÖL ÇEVRESİNDE SIKIŞMA...
Kavak, gelecekte fay hatlarının sıkışması sonucu oluşacak kırılmaların depremlere neden olabileceğini belirtti. Özellikle Bingöl ve çevresinde 6'nın üzerinde bir depremin beklendiğini açıklayan Kavak, depremin zamanını ve şeklini önceden tahmin etmenin mümkün olmadığını, ancak sıkışmaların ve enerji transferinin belirlenebildiğini söyledi.
Depremlere karşı dayanıklı yapılar inşa edilmesi ve uygun teknikte yerleşim yerleri seçilmesi gerektiğini vurgulayan Kavak, bu önlemlerin alınması durumunda depremlerin etkisinin daha hafif hissedilebileceğini belirtti.
Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy ise Doğu Anadolu Fay Zonu'nda meydana gelen depremlerin artçı sarsıntılarının sayısının önemli ölçüde arttığını ifade etti. Bingöl'den Hatay'a kadar uzanan bölgede artçı sarsıntıların devam edeceğini belirten Aksoy, özellikle Bingöl Karlıova bölgesinin Kuzey Anadolu Fay Zonu ve Doğu Anadolu Fay Zonu'nun kesişim noktasında bulunduğunu ve bu nedenle daha fazla risk taşıdığını dile getirdi.
Aksoy, deprem tekrarlanma aralığı bilinmeyen fay hatlarının da risk taşıdığını vurgulayarak, bölgede alınacak önlemlerle depremlerin etkilerinin minimize edilebileceğini ifade etti.