Prof. Dr. Görür, Türkiye'nin levha hareketlerinin günümüzdeki hareketleri şekillendiren bir süreçten geçtiğini ve ülkedeki büyük fayların depremlere neden olduğunu belirtti. 13,6 milyon yıl önce oluşan levha hareketlerinin, bugünkü deprem aktivitesinin temelini oluşturduğunu açıkladı. Türkiye'nin depremlerden kaçınamayacağını ve bu doğal olayların sona ermeyeceğini vurgulayan Prof. Dr. Görür, deprem riskini azaltmanın ve etkilerini en aza indirmenin önemine dikkat çekti. Ayrıca, deprem dirençli yerleşim alanlarının oluşturulmasının hayati önem taşıdığını vurguladı.
"SABAH UYANDIĞIMIZDA 7 VE ÜZERİ DEPREM OLABİLİR"
Prof. Dr. Görür, "Her depremde 80-90 bin insanı bir gecede toprağa veremeyiz. Bu bize yakışmıyor. Türkiye'de herhangi bir yerde, sabah uyandığımızda 7 ve üzeri deprem olabilir. Bu depremler de büyük afetlere neden oluyor. Can mal kaybımız fazla oluyor. Türkiye'de 5'in üzerinde depremler ölüme neden oluyor. Bizim bunu halletmemiz lazım. Bunu anlatmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
ANTALYA'DA AKTİF FAYLAR VAR
Antalya hakkında bilgi veren Prof.Dr. Naci Görür "Akşehir zonu, Isparta-Burdur zonu ile Göller Yöresi'nin bulunduğu yerler düşey atımlı fayların olduğu bölge. Antalya Körfez doğu, batı ve kuzeyden aktif faylarla çevrili. Antalya fay zonlarına 100 kilometreden uzakta değil, 50-60 kilometre uzakta. Bu fay kuşaklarında olacak depremler, Antalya'yı önemli etkiler. Doğrultu atımlı faylarda 100 kilometrelik çap içerisindeki yöreler depremden etkilenir. Antalya'nın güneyinde Akdeniz içerisinde Kıbrıs, Girit bölgesinde Helen yayı dediğimiz dalma batma zonu var. Üç büyük tektonik hat Antalya'yı tehdit etmekte. Güneyden dalma batma zonu büyük deprem üretebilir. Girit yakınlarında 8 büyüklüğünün üzerinde deprem üretmiş, her an 7'nin üzerinde deprem üretebilir. Bu tehlike denizden gelir. Antalya'yı tehdit eden fay söz konusu. Akşehir ve Fethiye Burdur zonu deprem ürettiği zaman Antalya ciddi şekilde etkilenebilir." dedi.