Son zamanlarda, cep telefonu paket ve tarife fiyatlarında artış yaşanıyor. Tüketiciler, bu durumdan endişe duyarken, yapılan şikayetler Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) ulaşıyor. Ancak, BTK'nın operatörlere getirdiği tavan fiyat uygulaması sorunu çözmede yetersiz kalıyor. Mobil operatörler, milyarlarca liralık satış geliri elde etmelerine rağmen, fiyatları enflasyonun üzerinde artırarak ücretlere yaklaşık yüzde 150 oranında zam yapıyor.

1 NİSAN'DA AZAMİ ÜCRET AÇIKLANACAK

BTK'nın 1 Nisan'da açıklayacağı yeni azami ücret tarifesi sonrasında, operatörlerin yeni tarife ve paket fiyatlarına zam yapması bekleniyor. Operatörlerin konuşma ve SMS ücretlendirmesine her yıl nisan ve ekim aylarında yayınladığı "Mobil Elektronik Haberleşme Hizmetleri Azami Ücret Tarifesi" ile tavan sınırlaması getirilirken, internet ücretleri için serbest piyasa koşulları işletiliyor

Vatandaşlar, internet paketlerine yapılan esas zamlı tarifeler nedeniyle olumsuz etkileniyorlar. Yaklaşan tavan fiyat artışlarıyla birlikte, taahhüdü uzatmak isteyenlerin yeni zamlı paketlerle karşılaşabileceği endişesi yaygınlaşıyor. Bu durumdan etkilenmemek için vatandaşlara, yeni tarife ve paket taahhüdünü 1 Nisan'a kadar yapmaları öneriliyor.

Vatandaşlar, şikayetlerini çözüme kavuşturmak için ALO 120'yi arayabilir veya https://tuketici.btk.gov.tr/ adresindeki formu doldurarak BTK'ya ulaşabilirler. BTK, gelen şikayetleri ilgili operatörlere yönlendirerek sorunun çözülmesini talep ediyor. Ancak, sorun çözüme kavuşturulamazsa ve vatandaş aynı konuda ikinci bir şikayette bulunursa, bu durum operatörlerin aleyhine dönüşebilir. Her yıl memnuniyet ölçümleri yapan kurum, ilgili operatörlere yönelik memnuniyetsizlik oranına göre idari para cezaları uygulayabiliyor.

ÜÇ BÜYÜK OPERATÖR KAR ELDE ETTİ

BTK verilerine göre, mobil operatörlerin 2023'ün üçüncü çeyreğindeki net satış gelirleri toplamı yaklaşık 48.3 milyar TL olarak gerçekleşti. Ancak, vatandaşlar tarafından artan şikayetler ve fiyat artışlarına rağmen operatörlerin karları da arttı. Bunun 8.5 milyar TL'si TT Mobil, 15.7 milyar TL'si Turkcell, 10.1 milyar TL'si Türk Telekom ve 14 milyar TL'si ise Vodafone tarafından gerçekleşti. Diğer işletmecilerin aynı dönemdeki net satış gelirleri toplamı yaklaşık 14.5 milyar TL oldu.

Türk Telekom'un 2023 ilk 9 aylık geliri ondan önceki yıla oranla yüzde 69.6 artışla 55.6 milyar TL'ye ulaşırken, 4.5 milyar TL net kâr elde etti.

Vodafone'un ise Nisan- Eylül 2023 mali döneminde servis gelirleri 20.8 milyar TL olarak gerçekleşirken, faiz ve vergi öncesi kârı (FAVÖK) 8 milyar TL'ye çıktı.

Turkcell ise geçtiğimiz yıl üçüncü çeyrekte toplam gelirlerini 2022 aynı dönemine göre yüzde 77.3 artışla 26 milyar TL'ye çıkarırken, 2023 üçüncü çeyrekte 5.5 milyar TL net kâr elde etti.

KULLANILMAYAN İNTERNET VE DAKİKA İADE EDİLMİYOR

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Başkanı Levent Küçük, operatörlerin paket ve tarifelerine yapılan ortalama yüzde 150 zamın yanı sıra, kullanılmayan internet ve dakikaların iadesinin yapılmadığını belirterek bu uygulamanın en kısa sürede kaldırılmasını ve müşteriye bunların iade edilmesini söyledi.

Muhabir: Haber Bülteni