Seçimlere az bir süre siyasetçilerin vaatleri sosyal medyada tartışılırken bazı kullanıcılar bazı siyasetçilere Zübük benzetmesi yaparak eleştirilerde bulunuyor. Peki, herkesin diline doladığı Zübük kelimesi nedir, ne anlama geliyor? İşte, detaylar…

Aziz Nesin’in bir eseri olan ve daha sonra sinemaya uyarlanan Zübük filminden sonra halk arasında sıkça kullanılan Zübük kelimesi son günlerde sosyal medyada gündem olan kelimelerin başında yer alıyor.
Anadoluda halk arasında kullanılan argo bir sözcük olan Zübük seçimler öncesi vaatlerini unutan ve vatandaşı kandıran siyasetçileri eleştirmek için yeniden kullanılmaya başlandı. Peki Zübük nedir? Zübük ne anlama geliyor? Zübük kitabı konusu? Zübük TDK anlamı nedir? İşte, detaylar…

ZÜBÜK NEDİR?

Zübük kelimesinin anlamı “halk arasında kişinin kendi çıkarlarını gözetebilmek adına her yolu mübah sayması anlamında kullanılan deyimlerden biridir. Kısa anlamıyla çıkarcı ve menfaatçi anlamına gelmektedir.

ZÜBÜK NE DEMEK ARGODA NE DEMEK?

Kendi çıkarları için her yolu mübah sayan kişi, sözünde durmayan, üçkâğıtçı, egoist, düzenbaz, ahlaksız, kalleş, namussuz, palavracı, dönek anlamlarına gelmektedir.

ZÜBÜK TDK ANLAMI

Zübük sözcüğü Türk Dil Kurumu sözlüklerinde kayıtlı değildir. Aziz Nesin romanını yazarken kendisi uydurmuş ya da gezdiği Anadolu köylerinde duyarak romanına aktarmıştır. Fakir Baykurt gibi bazı romancılar ve bazı karikatüristler tarafından da kullanılan Zübük sözcüğü günümüzde argo kelimeler arasında yer almaktadır.

ZÜBÜK KONUSU NEDİR?

Zübük ya da tam adıyla Zübük - Kağnı Gölgesindeki İt, Aziz Nesin'in 1961 yayımlama gülmece romanıdır.
Türkiye'nin doğusunda bir ilçede çevresinin saflığından yararlanarak önce belediye başkanlığına, ardından milletvekilliğine yükselen açıkgöz Zübükzade İbrahim Bey’in yaşadıkları anlatılır.

Meslekten men edilmiş üçkağıtçı bir milletvekili İbrahim Zübükzade'yi konu eden roman Türk siyasetindeki sorunları ve karakterleri hicvederek anlatır.

Eser, "Zübük" olarak adlandırılan madrabaz politikacı tipine ve bu tipi yaratan toplumsal yapıya dair bir eleştiridir.

Zübük ifadesi daha sonraki yıllarda Aziz Nesin’in yarattığı bir karakterin özel ismi olmaktan çıkmış ve “çıkarı uğruna her kılığa giren, sözüne güvenilmez, sinsi, dolandırıcı, yalancı” bir toplumsal tipi tanımlayan genel bir ifadeye dönüşerek günümüzde kullanmaya devam edilmektedir.

Muhabir: Haber Bülteni