Restorasyon çalışmaları, "millet bahçesi", sergi alanları ve arkeoloji müzesini kapsayacak şekilde planlanıyor. Bakan Ersoy, "Tarihi binaların restorasyonunu, millet bahçesini, sergi alanlarını ve arkeoloji müzesini kapsayan ilk etabın açılışını inşallah 2026 yılı sonuna kadar yapacağız. Projemiz tamamlandığında Haydarpaşa ve Sirkeci Gar Sahaları Kültür ve Sanat Merkezi tarihi, kültürü, bilimi ve sanatı buluşturan bir eser olarak İstanbul’un yeni uluslararası simgesi ve markası olacaktır" ifadelerini kullandı.
ÖZAL SEKTÖRE ÇAĞRI
Ersoy, proje kapsamında kültür ve sanat alanında iş birliği yapmak isteyen özel sektöre açık kapı bıraktıklarını belirtti. İstanbul Modern, Odunpazarı Müzesi, Sabancı Vakfı ve diğer birçok kültür-sanat kuruluşuyla temas kurduklarını ifade eden Bakan Ersoy, “Yeter ki hani burada bir etkinlik yapmak istiyorlarsa, bir kültür sanat yatırımı yapmak istiyorlarsa-ki onun tanımlaması var-keşke gelseler, onlar da" dedi.
YENİ YAPILAR GÜNDEMDE
Proje kapsamında yeni yapılar da inşa edilecek. Bakan Ersoy, "İkinci nokta, tabii, oraya yeni yapının yanına illaki uyumlu bir yapı yapılacak, bir tek oraya bir arkeoloji müzesi yapılacak. Bu da çok gerekli ve önemli" dedi. Haydarpaşa Garı’nda eskisi kadar yoğun olmasa da tren trafiğinin devam edeceği de açıklandı.
"HİÇ DAVA AÇILMAMIŞ GİBİ ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR"
Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Sekreteri Murat Oral, garların devri sonrası bölgede yapılan çalışmalara dair bazı endişeleri dile getirdi. Oral, "Eskiden depo olarak kullanılan binalarda ve çevrede iş makineleri çalışıyor. Ayrıca lojmanlarda oturan personelin tahliyesi için tebligatlar hazırlanıyor. Açılmış çok sayıda dava var. Ancak sanki hiç dava açılmamış gibi çalışmalar sürüyor." dedi. Bu durum, hukuki süreçlerin sonuçlanmasını bekleyen çalışanlar arasında tepkiyle karşılanıyor.