İade edilen ürünler, tüketicilerin gıda güvenliği konusundaki endişelerini artırırken, iç piyasaya sunulan ürünlerin de benzer sorunlarla karşılaşabileceği endişesi büyüyor. Uzmanlar, sorunun çözümünün üretim aşamasında başlaması gerektiğini vurguluyor.
"Tarladan Rafta Kadar Denetim Şart"
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, tarım ilaçlarının bilinçsiz kullanımına dikkat çekti. Suiçmez, Avrupa Birliği tarafından yasaklanan bazı tarım ilaçlarının Türkiye’de mevcut stoklar tükenene kadar kullanılmasına izin verildiğini belirterek, denetim eksikliklerinin altını çizdi. Suiçmez, şu açıklamalarda bulundu:
"Bakanlığın hangi ürünlerde pestisit kalıntısı ya da aflatoksin sorunu var, nerede üretiliyor, iç piyasada imha ediliyor mu sorularının cevabını açıklaması gerekir. Ayrıca denetçi sayısının da artırılması gerek. Yurdışından dönen yaş meyve ve sebzeler dayanıklı olmadığı için ya imha ediliyor ya da biyoyakıt olarak kullanılıyor. Ancak incir, üzüm gibi kuru meyvelerde aflatoksin olanlar ayıklanarak geri kalanı ise Türkiye’ye sokuluyor. Bakanlık kamuoyundaki belirsizliği gidermek için gümrüklerde imha görüntülerini yayımlamalı. Ayrıca denetimler yalnız market veya halde değil üretimden raflara gelene kadar her aşamada yapılmalı."
Geri Dönen Ürünler Ne Yapılıyor?
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, yurtdışından iade edilen ürün miktarının abartıldığını savundu. Uçak, geri dönen ürünlerin analiz edildiğini, uygun olmayanların imha edildiğini, uygun olanların ise üçüncü ülkelere ihraç edildiğini söyledi.
Kuru meyvelerle ilgili konuşan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık ise geri gelen kuru incirlerin analiz sürecinden geçtiğini ve sadece uygun olanların Türkiye’ye girişine izin verildiğini ifade etti.
Tüketiciler Nasıl Önlem Almalı?
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ve İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun, pestisit sorununu TBMM gündemine taşıyarak Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan açıklama istedi. Tüketici Birliği Federasyonu’ndan Bingül Ceviz ise bireylerin pestisitlerden korunma yollarına dikkat çekti.
"Yüksek dozda ve sürekli pestisite maruz kalan tüketicilerin akut ve kronik sağlık problemleri ile karşı karşıya kalmasına sebep olmaktadır. Tarım ürünlerini iyice yıkamak, pestisit kalıntılarını azaltabilir. Tüketiciler, pestisitlerden korunmak için dikkatli seçimler yapmalı ve güvenli gıda tüketimine özen göstermelidir"