Tekerlekler üzerinde hareket eden mavi at Şizofreni Dernekleri Federasyonuna ait bir kafenin önünde yer alıyor.

Ali Teoman Germaner’in Efsanevi Sanat Yolculuğu CerModern’de: "ALOŞ: Dün, Bugün, Yarın" Ali Teoman Germaner’in Efsanevi Sanat Yolculuğu CerModern’de: "ALOŞ: Dün, Bugün, Yarın"

Şizofreni tedavisi gören bireylere toplumla bütünleşmeleri için iş ortamı sağladığı belirtilen Mavi At Kafede, kitap okuma seansı, müzik dinletisi, sergi ve şizofreni seminerleri gibi etkinlikler düzenleniyor.

Beşevler Mavi At Kafe (4)

Kafenin girişinde heykeli bulunan "Mavi At"ın kavramsal olarak kökenini 1970'li yıllardan aldığı belirtiliyor.

Tüm dünyada yerleşik olan, daha çok benimsenen düşüncenin, şizofreni ve benzeri hastalıkların tedavisinin toplum içinde yapılması yönünde olması, çok eskiden akıl hastanelerine kapatmak gibi durumlar varken, geçen yüzyılın sonlarına doğru 'Toplumda hep beraber yaşamalıyız.' gibi bir algının egemen olmasına yol açmış.

Beşevler Mavi At Kafe (2)

O algının egemen olduğu yıllarda da dünyanın her tarafında büyük akıl hastaneleri kapatılarak, 'toplumda tedavi' anlayışı yerleşmiş. Onlardan biri olan İtalya'da Trieste'deki büyük akıl hastanesi kapandığında hastanenin yıkıldığı yere mavi tahtadan mavi at heykeli yapılmış. Oradaki mavi at, sembolik olarak buraya taşınmış ve kafeye “Mavi At” ismi verilmiş.

Muhabir: Necdet Gürsoy