Onenewone Ono’nun kurucusu Tunç Erman, yapay zekanın insan kaynakları (İK) sektöründeki etkisini değerlendirirken, “Yapay zeka tabanlı işe alım süreçleri, sigorta, banka, perakende ve enerji gibi sektörlerde yaygınlaştı. 2025 yılına kadar bu sektörlerde adaylarla yapılan ilk görüşmelerin yüzde 80'inin yapay zeka tarafından gerçekleştirilmesi bekleniyor. Bu süreçler sadece hızı artırmakla kalmıyor, aynı zamanda iş verenler ve çalışanlar arasında daha insan odaklı ve kapsayıcı bir bağ kuruyor,” dedi.

Yapay zekanın sunduğu veri analitiği yetenekleri sayesinde şirketler, işe alım süreçlerinde daha stratejik kararlar alabiliyor. Erman, “Yapay zeka sağladığı kapsamlı geri bildirim mekanizmaları, İK süreçlerinde yenilikçi bir yaklaşımı mümkün kılıyor,” diye ekledi.

SÜREÇLERDE BÜYÜK TASARRUF

Yapay zeka destekli platformlar, geleneksel işe alım yöntemlerine göre dört kat daha hızlı sonuç üretiyor. Örneğin, aday arama süresi geleneksel yöntemlerle 23 saate kadar uzarken, yapay zeka bu işlemi yalnızca bir saniyede tamamlıyor. Ortalama işe alım süresi ise 42 günden 12 güne düşmüş durumda. Ayrıca yapay zekanın gerçekleştirdiği ön mülakatlarda adayların yüzde 80’i doğrudan işe alınıyor.

Yya

EN ÇOK TALEP BU SEKTÖRLERDE

yapay zeka destekli işe alımlarda en fazla talep teknoloji sektörüne (yüzde 34) geliyor. Teknolojiyi sırasıyla satış (yüzde 22) ve insan kaynakları (yüzde 12) takip ediyor. İstanbul, işe alımlarda lider şehir olurken, Kocaeli ikinci sırada yer alıyor. Hibrit çalışma modeli (yüzde 42) popülerliğini artırırken, uzaktan çalışma modeli (yüzde 12) özellikle kadınlar tarafından tercih ediliyor. Erkekler hibrit modeli daha çok benimserken, Z kuşağı (yüzde 59) hibrit düzeni, Y kuşağı ise (yüzde 52) ofis ortamını tercih ediyor.

Ankara'daki öğrencilerin Yenilikçi Eğitim projesi sosyal medyayı salladı Ankara'daki öğrencilerin Yenilikçi Eğitim projesi sosyal medyayı salladı

ÇALIŞMA HAYATINDA YENİ TRENDLER

Çalışanlar arasında en sevilen yan hak olarak doğum günü izni ön plana çıkarken, iş hayatında öne çıkan kırmızı çizgiler arasında saygısızlık, iş ahlakı ve mobbing yer alıyor. İş dünyasında en çok tercih edilen yabancı dil yüzde 96 oranıyla İngilizce.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı