İsrail, Filistin yönetimine ait vergi gelirlerinden 90 milyon dolarlık ek bir kaynağa daha el koyma kararı aldı. İsrail’in Kanal 7 televizyonunun haberine göre, aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’in imzaladığı kararla, kesilen fonların İsrailli “terör mağdurlarına” yönlendirileceği belirtildi.
Smotrich, sosyal medya platformu X’ten yaptığı açıklamada, Filistin yönetiminin "terörü teşvik ettiğini" iddia ederek, fonların İsrailli mağdurlara aktarılmasının “adil ve ahlaki” bir karar olduğunu savundu. İsrail yönetimi, Filistin hükümetinin mahkumlara ve eski mahkumlara ödediği aylık ödenekleri gerekçe göstererek, 2019 yılından bu yana yıllık 600 ila 700 milyon şekel arasında değişen kesintiler yapıyor.
Filistin yönetimi ise, bu fonların kamu çalışanlarının maaşlarını ödemek için kullanıldığını vurgulayarak, kararın büyük bir ekonomik krize yol açacağını belirtti. Vergi gelirleri, Filistin devlet bütçesinin yaklaşık yüzde 65’ini oluştururken, 2021’den bu yana Filistin hükümeti çalışanlarının maaşlarını tam olarak ödeyemiyor.
İsrail, yalnızca vergi kesintileriyle sınırlı kalmayarak, Filistin adına topladığı gümrük vergilerinden de aylarca kesinti yapıyor. Paris Ekonomi Protokolü gereğince Filistin yönetimi adına vergi toplayan İsrail, son yıllarda bu fonlardan kesinti yaparak Filistin hükümetinin mali durumunu daha da zorlaştırıyor.
Kasım 2023’te İsrail Bakanlar Kurulu, Filistin yönetimine ait vergi fonlarının Gazze Şeridi’ne ve Filistinli tutuklulara ayrılan kısmının kesilmesine karar vermişti. Filistin yönetimi ise bu kesintilere tepki göstererek, vergi fonunu almayı reddetti.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, 10 Şubat’ta İsrail tarafından öldürülen, alıkonulan ve yaralanan Filistinlilerin ailelerine yapılan maddi yardımları iptal etmesine rağmen, İsrail’in kesinti politikası sürüyor. Filistin hükümeti, İsrail’in bu adımlarını ekonomik bir baskı aracı olarak kullanmaya devam ettiğini belirtiyor.