İstanbul'a su sağlayan barajların doluluk oranı, 3 Ağustos 2024 tarihinde yüzde 57 olarak kaydedilmişti. Ancak 13 gün içinde bu oran yüzde 52'ye gerileyerek, yüzde 5'lik bir düşüş yaşandı. Özellikle Alibey Barajı, yüzde 17,82'lik doluluk oranıyla İstanbul'un en kurak barajı durumunda.
Barajın su seviyesinin düşmesiyle birlikte, Mağlova Kemerinin büyük bir kısmı gün yüzüne çıkarken, lastik, bidon ve ayakkabı gibi atıklar da ortaya çıktı. Kuruyan topraklar, kuraklığın boyutunu gözler önüne seriyor.
Hızlı Buharlaşma ve Bilinçsiz Su Tüketimi Sorunu Derinleştiriyor
Yaz aylarında artan sıcaklıklar ve bilinçsiz su tüketimi, su seviyelerinin hızla azalmasına yol açıyor. Uzmanlar, yağışsız geçen bu dönemlerde su tüketiminde daha dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor. Su kaynaklarının sürdürülebilirliği açısından, bireylerin su kullanımında tasarruflu olmaları büyük önem taşıyor.
Terkos En Dolgun, Alibey En Kurak
İstanbul barajlarında su seviyeleri barajdan baraja farklılık gösteriyor. En yüksek doluluk oranına sahip baraj yüzde 65,24 ile Terkos Barajı olurken, Alibey Barajı ise yüzde 17,82 ile en düşük doluluk oranına sahip baraj olarak öne çıkıyor. Ömerli Barajı yüzde 53,14, Büyükçekmece Gölü yüzde 49,66, Darlık Barajı yüzde 55,43 doluluk oranına sahip.
Sazlıdere Barajı yüzde 52,16, Kazandere Barajı yüzde 18,6, Papuçdere Barajı yüzde 31,62 ve Elmalı Barajı yüzde 59,17 doluluk oranlarına sahip. Istrancalar Barajı ise yüzde 33,43 seviyelerinde bulunuyor.