İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik 19 Mart Çarşamba günü başlatılan yolsuzluk ve terör soruşturmasının ardından döviz piyasasında yaşanan sert dalgalanmalara ilişkin dikkat çeken bir açıklama geldi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’le birlikte katıldığı video konferans toplantısında, yabancı yatırımcılarla bu süreci ve atılan adımları paylaştı.
25 MİLYAR DOLARLIK MÜDAHALE
Toplantıya katılan kaynaklara göre, Başkan Karahan, soruşturmanın başladığı ilk üç gün içinde piyasaları sakinleştirmek amacıyla toplam 25 milyar dolarlık döviz satışı yapıldığını açıkladı. Satışlar gün gün şöyle gerçekleşti:
-
19 Mart Çarşamba: 10 milyar dolar
-
20 Mart Perşembe: 3 milyar dolar
-
22 Mart Cuma: 12 milyar dolar
Karahan, bu rakamların piyasalar tarafından da hesaplanabilir olduğunu vurguladı.
“PİYASA DOSTU ADIMLAR ATTIK”
Karahan, piyasada oluşan dalgalanmayı “geçici” olarak niteledi ve TCMB’nin bu tür dönemlerde piyasa dostu adımlar atmaktan kaçınmayacağını söyledi. Hedefin, kur istikrarını sağlamak ve yatırımcı güvenini korumak olduğunu belirtti.
YERLİLERİN DÖVİZ TALEBİ AZALDI
Toplantıda Karahan’a yöneltilen sorulardan biri de dövize olan yerli talebinin devam edip etmediğiydi. Karahan, “Yaptığımız analizlere göre yerli yatırımcıların dövize yönelimi, piyasa oynaklığı ve TL'nin getirisine bağlı olarak değişiyor. Son gelişmelerle birlikte başta artan talep, kurda oynaklığın azalması ve TL getirilerinin yükselmesiyle azaldı” açıklamasını yaptı.
“DEZENFLASYON STRATEJİMİZ KURA BAĞLI DEĞİL”
TCMB’nin uyguladığı dezenflasyon politikasının döviz kuru merkezli olmadığına dikkat çeken Karahan, arz ve talep dengesinin enflasyonla mücadelede temel belirleyici olduğunu söyledi. “Talep koşullarındaki iyileşme, enflasyonla mücadelede etkili sonuçlar verecek” dedi. Ayrıca döviz sepetinde yaşanan yaklaşık %4’lük aylık değer kaybının, %30-40 oranında enflasyona geçişkenlik yarattığını ifade etti.
ARA TOPLANTI MESAJI
TCMB Başkanı, Merkez Bankası’nın karar alma süreçlerine ilişkin bir diğer soruya yanıt verirken, toplantı bazlı politika sürdürüldüğünü, ancak gerektiğinde ara toplantıların da yapılabileceğini ve bunun “gereklilik” olarak görüldüğünü dile getirdi.
YATIRIMCILARDAN YOĞUN İLGİ
Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise video konferansa Kuzey Amerika, Birleşik Krallık, Avrupa ülkeleri ve Orta Doğu’dan yaklaşık 4.500 yatırımcının katıldığı belirtildi. Toplantının bir saat sürdüğü bildirildi.
KURDA DENGELENME SİNYALİ
Soruşturmanın ardından dolar/TL kuru 19 Mart Çarşamba günü 42 seviyesine kadar çıkarak tarihi bir rekor kırdı. Ancak Merkez Bankası’nın döviz müdahaleleri sonrası kur yeniden 38 seviyelerine çekildi. Bugün itibarıyla ise kurda yatay bir seyir izleniyor.