Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz, soruların sızdırılmasının okul içinde gerçekleşmiş olabileceğini belirtti. Yılmaz, şöyle dedi:
"Kuvvetle ihtimal bu okuldan ve öğretmenlerden çıkma ihtimali bence çok yüksek. Başka türlü yani bakanlığın sitesi hacklenemez herhangi okula sınav evrakı gelmediği için bunun dışarıya çıkarılma ihtimali yok. Bunun olabilmesi için mutlaka bir okulun içinden çıkması gerekiyor. Çünkü Milli Eğitim Bakanlığı bu yapılacak ortak sınavları okullara sınavdan 2 buçuk saat önce gönderiyor. Okullar bu sınavın çıktısını alarak öğrencilerine uyguluyorlar."
Yılmaz ayrıca, "Olsa olsa bir okul çıktıları aldı ya öğretmenler öğrencilerinin notlarını yükseltmek için cevapları verdi ya da öğrencilerden bir tanesi alıp bu soruları öğretmenlere sordu. Çaktırmadan ve ulaştığı sonuçları da çevresiyle paylaştı. Başka bir ihtimali düşünemiyorum." ifadelerini kullandı.
BAŞARI ORTALAMALARINDA ANORMAL ARTIŞ
6-9 Ocak tarihlerinde yapılan 1. dönem 2. ortak yazılı sınavlarının ardından, özellikle 10. sınıf öğrencilerinin başarı ortalamalarında ciddi bir artış gözlendi. Bu da, öğretmenlerin dikkatini çekti ve sınav kağıtları üzerinde detaylı inceleme yapılmasına yol açtı.
İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNDEN AÇIKLAMA
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, iddiaları ciddiye aldıklarını belirterek şu açıklamayı yaptı:
"Saha taraması yapılıyor. Soruların sızdırılmasına ilişkin kesin tespitlerin ardından müfettiş görevlendirilir. Fiili işleyene göre cezai durum değişir."
Soruşturma sonucunda sızdırma fiilinin kim tarafından gerçekleştirildiği tespit edilirse, hem idari hem de hukuki süreçlerin başlatılacağı bildirildi.