İsviçre hükümeti, eriyen buzulların ulusal sınırları nasıl etkilediği konusunda yaptığı açıklamada, “Buzulların erimesiyle bu doğal unsurlar gelişiyor ve ulusal sınırları yeniden tanımlıyor,” ifadelerini kullandı.

İsviçre hükümeti, sınır değişikliklerini resmi olarak onaylarken, İtalya'da onay süreci devam etmekte. Her iki tarafın imza sürecini tamamlamasının ardından, anlaşma kamuoyuna duyurulacak ve yeni sınırın ayrıntıları paylaşılacak.

Direksiyon hakimiyetini kaybetti, dereye uçtu Direksiyon hakimiyetini kaybetti, dereye uçtu

İklim Değişikliğinin Ciddi Etkileri

Dünyanın en hızlı ısınan kıtası olan Avrupa, iklim değişikliği nedeniyle buzullar üzerinde ciddi kayıplar yaşamaktadır. İsviçre'de, 2022 yılında buzulların hacminde kaydedilen yüzde 4'lük düşüş, bu durumun ciddiyetini ortaya koyuyor. Bu, kayıtlara geçen ikinci en büyük yıllık düşüş olarak tarihe geçti. Önceki yıl ise, 2022'de bu oran yüzde 6 olarak kaydedilmişti.

Buzulların erimesi yalnızca sınırların değişmesiyle değil, aynı zamanda dağcılık gibi aktivitelerin güvenliğini de tehlikeye atıyor. Örneğin, geçen yıl Matterhorn yakınlarında kaybolan bir Alman dağcının kalıntıları eriyen buzların içinde bulundu. Bunun yanı sıra, 2022 yılında İtalyan Alpleri'nde meydana gelen bir buzul çökmesi sonucunda 11 kişinin hayatını kaybetmesi, bu risklerin ne denli ciddi olduğunu gözler önüne seriyor.

Muhabir: Haber Bülteni