Tarihte bugün: 11 Şubat'ta kimler doğdu kimler hayata veda etti Tarihte bugün: 11 Şubat'ta kimler doğdu kimler hayata veda etti

1 Ocak 2025 itibarıyla yürürlüğe giren iş sağlığı ve güvenliği hizmeti alma zorunluluğunun, personel çalıştıran tüm işyerlerini kapsayacağını belirtti. İşverenlerin, bu tarihten itibaren işyerlerinde sağlık ve güvenliği sağlamak amacıyla belirli hizmetleri alması gerekecek. TİM OSGB Yönetim Kurulu Başkanı Merve Özer, konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

1 Ocak 2025 itibarıyla, Türkiye’de personel çalıştıran tüm işyerleri için iş sağlığı ve güvenliği hizmeti alma zorunluluğunun uygulanmaya başlanacağını belirten Özer, işverenlerin bu tarihten itibaren belirli sağlık ve güvenlik hizmetlerini alarak yasal yükümlülüklerini yerine getirmeleri gerektiğini ifade etti. Bu uygulamanın, işyerlerinde çalışan sağlığının korunması ve güvenliğin sağlanması açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Özer, tüm işletmelerin bu konuda bilinçlenmesi gerektiğini söyledi.

 Özer, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili önemli bir diğer konuya da değindi. İşyeri hekimleri tarafından yazılan reçeteler, devlet hastanelerinde yazılan reçetelerle aynı şekilde geçerli olduğunu belirtti. Reçetelerin Medula sistemine kaydedildiğini ve bu sistemin, sağlık hizmetlerinin takibini yapan devletin sağlık altyapısı olduğunu aktaran Özer, işyeri hekiminin yazdığı reçeteyi eczaneye götürerek ilaçların temin edilebileceğini vurguladı. Bu noktada, işyeri hekimlerinin yazdığı reçeteler ile devlet hastanesindeki doktorların yazdığı reçeteler arasında hiçbir fark bulunmadığını belirten Özer, işyeri hekimliğinin önemine değindi.

Merve Özer Tim Osgb

"SGK’lı personel bulunmayan işletmeler bu hizmetten muaf tutuluyor"

Merve Özer, iş sağlığı ve güvenliği hizmeti alma zorunluluğunun dışında kalan işletmeleri de açıkladı. İşyerlerinde SGK’lı personel bulunmayan işletmeler, bu hizmetten muaf tutuluyor. Ancak, Özer, bu işletmelerin yine de belirli resmi evrakları tamamlaması gerektiğini belirtti. Bu işletmelerin risk analizi, acil durum eylem planı ve eğitimler gibi 10-15 maddelik resmi evrakları tamamlamaları gerektiğini söyledi. Bu evrakların geçerliliğinin 5 yıl süreceği bilgisini de veren Özer, işletme sahiplerinin yasal yükümlülüklerini yerine getirmeleri gerektiğini ve aylık ödeme yapmadan bu evraklarla yasal süreçlerini tamamlayabileceklerini belirtti.

Çalışanlara sağlıklı bir çalışma ortamı sunulabilecek

 Özer, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yalnızca yasal bir zorunluluk değil, aynı zamanda çalışan sağlığı ve güvenliği açısından büyük bir gereklilik olduğunu ifade etti. İşyeri hekimliği, sağlık taramaları, acil durum planları gibi hizmetlerin işyerlerinde çalışanların güvenliğini sağlamak için gerekli olduğunu dile getiren Özer, bu hizmetlerin sadece yasa gereği değil, aynı zamanda çalışan verimliliği ve uzun vadede işyerinin sürdürülebilirliği açısından da önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, iş sağlığı ve güvenliği hizmeti almak isteyen işletmelerin bu konuda uzman firmalarla çalışarak, hem yasal yükümlülüklerini yerine getirebileceğini hem de çalışanlarına sağlıklı bir çalışma ortamı sunabileceğini söyledi.

Merve Özer, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin, çalışanların güvenliği ve sağlığı açısından vazgeçilmez olduğunu dile getirdi. İşverenlerin, çalışanlarının güvenliğini sağlamak için gerekli önlemleri almakla yükümlü olduklarını belirten Özer, tüm işletmeleri, 2025 yılı itibarıyla zorunlu hale gelen iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri konusunda dikkatli olmaya davet etti.

Kaynak: Cansel Yıldız