Türkiye’den her yıl binlerce başarılı öğrenci, İtalya’daki üniversitelerde eğitim hakkı kazanıyor. 2023 yılında 2 bin 600, 2024 yılında ise 3 bin Türk öğrenci, çoğunluğu devlet üniversiteleri olmak üzere, İtalyan üniversitelerine kabul edildi. Ancak, bu öğrencilerin büyük bir bölümü vize engeline takılarak eğitim haklarını kaybetti.

VİZE REDDİNE HİÇBİR GEÇERLİ GEREKÇE SUNULMUYOR

Başta İstanbul, İzmir ve kısmen Ankara olmak üzere, İtalyan Konsoloslukları 1000’e yakın Türk öğrencinin vize taleplerini reddetti. Bu reddin gerekçeleri arasında “maddi yetersizlik” ve “iltica riski” gibi dayanaklar gösterilse de, öğrenciler ve aileleri bu iddiaları çürütecek belgeler sundu. Ailelerin asgari 6 bin 200 Euro gelir şartını fazlasıyla karşılamalarına ve öğrencilerin hesaplarında yeterli fon bulunmasına rağmen, vize taleplerinin reddedildiği belirtildi. Hatta, yeşil pasaportlu ailelerin çocukları dahi “iltica riski” gerekçesiyle vize alamadı.

Nefes Gazetesi kimin destekçisi? Nefes Gazetesi sahibi kim? Nefes Gazetesi kimin destekçisi? Nefes Gazetesi sahibi kim?

Başvuruların bir kısmına 5-7 ay cevap dahi vermeyen bir kısmını ise “lisans ve yüksek lisans alanlarınız arasında bağlantı bulunamamıştır” gibi tuhaf gerekçeler, ret cevaplarında akademik bölümlerine, kişisel bilgilerine dair yanlış ve eksik bilgilerle reddeden İtalyan Konsolosluğu makamları ile görüşmek isteyen öğrenciler ve aileleri aylarca hiçbir muhatap bulamadılar. 14 Kasım Istanbul ve  İzmir Konsoloslukları önündeki basın toplantıları sonrasında toplu vize redleri verdiler.

Vizelerini beklerken okullarının, kalacakları yurtların, evlerin ve uçakların ödemelerini yapmaya devam eden Türk öğrenciler maddi manevi büyük zarara uğratıldı.

İTALYAN ÜNİVERSİTELERİ DEVREYE GİRDİ ANCAK SONUÇ ALINAMADI

Bazı İtalyan üniversiteleri, kabul ettikleri öğrenciler için konsolosluklara teyit yazıları göndererek öğrencilerin vizelerinin verilmesini talep etti. Ancak bu girişimler de sonuçsuz kaldı. Özellikle, üniversitelerin eğitim döneminin başladığı 20 Eylül tarihine kadar vizelerini alamayan öğrenciler, hem eğitim haklarını kaybetti hem de kayıt ücretlerini iade alamadı. Bazı üniversitelerin, öğrencilerden tahsil edilen üretleri ceza kesintisi yaparak iade etmeyi planladığı bildirildi.

Bazı durumlarda aynı aileden gelen ikizlerden biri vize alabilirken diğeri reddedildi. Ayrıca, öğrencilerin akademik bölümlerine ilişkin “alakasızlık” gibi gerekçelerle vize talepleri reddedildi. Bunun yanı sıra, ailelerden mali bilgilerin talep edilmesi ve bu bilgilerin geri verilmemesi gibi yasal sorunlar da gündeme geldi.

TÜRK ÖĞRENCİLER 29 KASIM’DA ANKARA’DAN SESLERİNİ DUYURACAK

Vize mağduru Türk öğrenciler ve aileleri, İtalyan Konsoloslukları ve Meloni Hükümeti’nin vize sorununu çözmesi için harekete geçiyor. 29 Kasım Cuma günü saat 14.00’te İtalya’nın Ankara Büyükelçiliği karşısında bulunan Akün Sahne önünde basın açıklaması yaparak mağduriyetlerinin giderilmesi çağrısında bulunacak.

Mağdur öğrenciler ve aileleri, Türk ve İtalyan Dışişleri Bakanlıklarına seslenerek vize engellerinin kaldırılmasını ve eğitim haklarının iade edilmesini talep ederek, durumun uluslararası hukuk ve temel insan haklarına aykırı olduğuna dkkat çekecek.

Yapılacak basın açıklaması için öğrenciler aşağıdaki numaralardan irtibata geçerek bilgi alabilecek:
Fatma Menal Akın (+90 541 451 50 51)
Sera Öner (+90 532 581 45 96)

Kaynak: Haber Merkezi