Kamu Birliği Konfederasyonu, SAVDES-SEN ve TEÇ-SEN, 10 Aralık 2024 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde toplanarak, memurlar ve emeklilerin ekonomik ve sosyal haklarına dikkat çekmek amacıyla bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Toplantıda, memur ve emeklilerin mevcut ekonomik şartlar altında yaşadığı sıkıntılara vurgu yapıldı.

Burak Karaağaç Quartet ile büyüleyici bir caz gecesi sizi bekliyor Burak Karaağaç Quartet ile büyüleyici bir caz gecesi sizi bekliyor

Basın açıklamasını, Kamu Birliği Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve SAVDES-SEN Genel Başkanı Tuncay Cengiz yaptı. Cengiz, konuşmasında memurların ve emeklilerin artan geçim sıkıntısına karşı acil önlemler alınması gerektiğini belirterek, 2025 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ve torba yasa teklifinin bu sorunların çözümü için bir fırsat olduğunu ifade etti.

memur-talepleri“Memur ve Emekliler Açlık ve Yoksulluk Kıskacında”

Tuncay Cengiz, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“2024 yılı sonlarına geldiğimiz şu günlerde, memurlarımız yoksulluk, emeklilerimiz ise açlık sınırında yaşam mücadelesi veriyor. Kasım 2024 itibarıyla dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 20.562 TL, yoksulluk sınırı ise 66.976 TL olarak açıklandı. Ancak, ne yazık ki memurlarımızın büyük çoğunluğu yoksulluk sınırının altında, emeklilerimiz ise açlık sınırının altında bir gelirle hayatlarını idame ettirmeye çalışıyor.”

Cengiz, TBMM’de görüşülmekte olan 2025 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ve torba yasa teklifinde, memur ve emeklilerin haklarına yönelik herhangi bir düzenlemenin yer almadığını belirtti.

“Sesimizi Duymazdan Geliyorlar”

Tuncay Cengiz, yetkililere seslenerek şu eleştirilerde bulundu:

“Geçinemiyoruz diyoruz, bas bas bağırıyoruz, haklılığımızı haykırıyoruz. Ama duyulmuyoruz, görülmüyoruz. Ya da duymazdan, görmezden geliniyoruz. Bu ülkenin memur ve emeklisi, vatana ve millete hizmet etmekten başka ne yaptı ki bu kadar sefalete mahkûm ediliyor?”

teç-sen-memur-sen-savdesCengiz, memur ve emeklilere verilen sözlerin tutulmadığını, refah payı taleplerinin göz ardı edildiğini vurguladı ve çözüm önerilerine de yer vererek, şu talepleri sıraladı:

  • 3600 ek gösterge düzenlemesi: Tüm devlet memurlarına birinci dereceye geldiklerinde 3600 ek gösterge verilmesi.
  • Yardımcı Hizmetler Sınıfı’nın kaldırılması: Bu sınıfın kaldırılarak çalışanların mağduriyetlerinin giderilmesi.
  • Seyyanen zamların taban aylıklara yansıtılması: Emeklilikte de geçerli olacak şekilde düzenleme yapılması.
  • Mülakatların kaldırılması: Kamuya alımlarda ve görevde yükselme sınavlarında mülakat sistemine son verilmesi.
  • Refah payı artırımı: Memur ve emekli maaşlarına ülkenin son beş yıllık büyüme oranlarının toplamında en az %30 refah payı eklenmesi.

“Adil Bir Bütçe Dağılımı Şart”

“2025 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu, memur ve emekli maaş artışlarına yönelik adil bir dağılım yapılması gerektiğinin altını çizen Başkan Tuncay Cengiz, açıklamasında, “2025 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu, memur ve emekli maaş artışlarına yönelik adil bir dağılım sağlamalıdır. Harcırah, tayın bedeli, fazla çalışma ücreti, giyim yardımı ve yiyecek yardımı gibi ödemelerin piyasa rayiçlerine uygun hale getirilmesi gereklidir. Bu talepler, kamu kaynaklarının adil bölüşümü ve çalışanların insanca yaşayabilmesi için elzemdir” ifadelerini kullandı.

“Sorunlar Ötelenemez”

Cengiz, kamu çalışanlarının uzun zamandır çözüm bekleyen sorunlarına dikkat çekerek, “Kariyer uzmanlarımızdan kamu avukatlarımıza, şube müdürlerimizden kamu mühendislerimize kadar birçok kamu görevlisinin çözüm bekleyen sorunları vardır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve 375 sayılı KHK değişikliği gibi tarihi bir fırsat kaçırılmamalıdır. Sorunların ötelenmesi, geçiştirilmesi ya da ertelenmesi kabul edilemez" çağrısı yaptı.

Başkan Cengiz, konuşmasının sonunda, TBMM gündemindeki torba yasa teklifine eklenmesi gereken diğer talepleri de sıraladı:

  • Bayram ikramiyeleri: Ramazan ve Kurban Bayramlarında birer maaş ikramiye verilmesi.
  • Yıllık izin düzenlemesi: Yıllık izne denk gelen resmi tatil ve bayram günlerinin izinden düşürülmemesi.
  • Tazminat düzenlemeleri: Asayiş, mali hizmetler ve sosyal güvenlik gibi kurumlara özgü tazminatların güncellenmesi.
  • Mobbingle mücadele: Tüm kurumlarda mobbingle mücadele birimlerinin kurulması.
  • Banka promosyon sözleşmeleri: Promosyonların tek elden düzenlenmesi için yetkilendirme yapılması.

memur-maaşı“Haklarımızı Geri İstiyoruz”

Kamu çalışanlarının insanca yaşam koşullarına kavuşmasını istediğinin altını çizen Başkan Cengiz, “Taleplerimize bakıldığında, bizler çok şey istemiyoruz. 7 ayrı toplu sözleşmede gasp edilen haklarımızın geri verilmesini, insanca yaşam koşullarına kavuşmayı istiyoruz. Devletin memurunu ve emeklisini yok saymayın, sesimizi duyun” şeklinde konuştu.

Basın açıklamasının ardından Kamu Birliği Konfederasyonu, SAVDES-SEN ve TEÇ-SEN yetkilileri, taleplerin TBMM’de görüşülmekte olan bütçe ve torba yasa teklifine dahil edilmesi için bir kez daha çağrıda bulundu.

Kaynak: Cansel Yıldız