.

Marmara Bölgesi’nin en büyük, Türkiye’nin 5. büyük doğal gölü olan İznik Gölü’nde, kuraklığın etkisiyle tarihi bir yapı su yüzeyine çıktı. 2014 yılında, 2 metre derinlikte keşfedilen 2 bin yıllık Aziz Neophytos Bazilikası, yaşanan su çekilmesi nedeniyle artık tamamen görünür hale geldi.

Yaklaşık 300 kilometrekarelik alanı kaplayan göl, mevsimsel kuraklık nedeniyle hızla su kaybederken, göl kıyısındaki bazilika kalıntıları da kıyıyla birleşti. Üzerinde gezinen ördeklerin oluşturduğu ilginç görüntü, dron ile havadan görüntülendi ve dikkat çekti.

Uzmanlar, bazilikanın tarih boyunca Aziz Neophytos adına inşa edildiğini ve su altı arkeoloji müzesine dönüştürülmesi için çalışmaların devam ettiğini belirtti. Ancak kuraklık nedeniyle gölün doğal dengesinin bozulmasının, tarihi yapı ve bölgedeki ekosistem üzerinde daha fazla olumsuz etki yaratabileceği uyarısında bulunuyorlar.

Bölge sakinleri, göldeki çekilmenin geçmiş yıllara kıyasla ciddi boyutlara ulaştığını ifade ederken, ziyaretçiler de suyun altında gizlenen bu tarihi eserin gün yüzüne çıkmasının hem büyüleyici hem de endişe verici olduğunu belirtiyor.

Ankara'da kültürel paylaşım: Afro-Amerikalı heyet İlahiyat Fakültesi'ni inceledi Ankara'da kültürel paylaşım: Afro-Amerikalı heyet İlahiyat Fakültesi'ni inceledi

İznik Gölü’ndeki kuraklık, sadece doğal yaşamı değil, tarihi değerleri de tehdit eden bir boyut kazanmış durumda.

Kaynak: iha