AK Parti döneminde sıkça kamu ihaleleriyle gündeme gelen Limak Holding, Balıkesir’in Balya ilçesinde dev bir maden projesine girişiyor. Şirketin iştiraki Altınordu Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş., 276 hektarlık bir alanda altın ve gümüş madeni işletmek için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na ÇED raporu sundu. Onay süreci devam eden projede, dinamitle patlatma yöntemleri kullanılarak açık ve yeraltı ocaklarından maden çıkarılması planlanıyor.
Milyonlarca Ton Cevher Çıkarılacak
Proje kapsamında toplamda 3 milyar 865 milyon TL yatırım yapılacak. İlk etapta, 1724 hektarlık ruhsatlı bölgenin 276 hektarlık kısmında çalışmalar yürütülecek. Projenin toplam işletme süresi 11 yıl olarak planlanırken, açık ocaklardan 608 bin ton, yeraltı ocaklarından ise 2 milyon 418 bin ton cevher çıkarılacak. Şirket, 2025 yılı sonunda saha hazırlıklarına başlamayı amaçlıyor.
Siyanür Havuzları Tartışma Konusu
Projede çıkarılan madenler, siyanürle zenginleştirme tesislerinde işlenecek. Siyanür işlemi sırasında açığa çıkan atıklar, kimyasal bozundurma ve ağır metal ayrıştırma tesislerinden geçirilerek boru hatlarıyla atık depolama alanlarına taşınacak. Şirket, siyanür havuzlarının detaylarını ÇED raporunda aktardı. Proje bölgesinde yer alan kuru tarım alanları, meralar ve ormanlık bölgelerin yok olacağı belirtiliyor. Ayrıca, dinamitle patlatma yapılacak alanlar çevredeki su kaynaklarına oldukça yakın. Proje alanına 165 metre mesafede su kuyusu, 185 metrede çeşme, 210 metrede ise havuz bulunuyor.
Kalker Ocağı İçin Mera Alanı Kullanılacak
Limak Holding’in iştiraki Limak Çimento, Kilis’in Kuzuini köyünde kalker ocağı işletmek için de çalışmalarına devam ediyor. ÇED olumlu raporu alan bu proje kapsamında 22.81 hektarlık mera alanı maden sahasına dönüştürülecek. Patlatma yöntemiyle yılda 1.5 milyon ton kalker çıkarılması planlanıyor. Ancak, bölgenin tarım ve hayvancılık için kullanılan su kaynaklarına yakınlığı endişe yaratıyor.