Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından kurumlar vergisi beyannamesi süresinin uzatılmamasımuhasebeciler ve mali müşavirler arasında ciddi tepkilere neden oldu. Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMMMO) öncülüğünde bir araya gelen çok sayıda meslek mensubu, GİB binası önünde toplanarak taleplerini dile getirdi.

ASMMMO Başkanı Bahadır: "Tükenme noktasına geldik"

ASMMMO Başkanı Turgut Bahadır, GİB önünde yaptığı açıklamada, ağır iş yükü nedeniyle birçok mali müşavirin tükenme noktasına geldiğini söyledi. Bahadır, "Birçok meslektaşımız yaşadığı stres nedeniyle kalp krizi geçirdi. Bu meslek artık sürdürülemez hale geldi. İnsanca bir yaşam istiyoruz," ifadelerini kullandı.

Asmmo Protesto (3)"Pandemi döneminde bile görevimizin başındaydık"

Açıklamasında meslek grubunun özverili çalışmasına dikkat çeken Bahadır, "130 bin mali müşavir, pandemi dahil her zorlu dönemde devlete gelir sağlamak adına büyük fedakârlıklarla çalıştı. İş dünyasının ve Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yükünü biz omuzladık," dedi. Bahadır, her verginin arkasında mali müşavirlerin alın teri olduğunu vurguladı.

Trafik güvenliği için Akyurt’ta farkındalık uygulaması Trafik güvenliği için Akyurt’ta farkındalık uygulaması

"Enflasyon düzeltmesi yük getiriyor, dijitalleşme kolaylaştırmıyor"

Enflasyon düzeltmesi uygulamasının ve artan bürokratik işlemlerin iş yükünü katladığını ifade eden Bahadır, "Dijitalleşme bizlere kolaylık sağlamıyor, aksine süreci daha karmaşık hale getiriyor. Bu düzeltme işlemleri bir tuşla yapılmıyor. Ciddi bir emek ve zaman gerektiriyor," diye konuştu.

"Sözlü görüşmelere rağmen taleplerimiz dikkate alınmadı"

ASMMMO Başkanı Bahadır, kurumlar vergisi beyannamesi süresinin uzatılması talebiyle hem yazılı dilekçeler verdiklerini hem de sözlü görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirtti. "17 Nisan 2025 tarihinde resmi dilekçemizi sunduk. Ancak buna rağmen sürenin uzatılmadığını gördük. Ayrıca İstanbul’da yaşanan deprem nedeniyle bazı illerde iletişim kesintileri yaşandı. Bu şartlarda vergi beyanlarını yetiştirmemiz imkânsız hale geldi," dedi.

"Çalışma günü azaldı, stres arttı"

Bahadır, Ramazan Bayramı nedeniyle ilan edilen idari izin ve 23 Nisan’ın resmi tatil olması nedeniyle meslektaşların fiilen çalışamadığını vurguladı. Bu durumun beyan süresine yetişmede ciddi sorunlar yarattığını belirten Bahadır, "Meslek camiası artık dayanacak gücünü kaybetmiştir," dedi.

Asmmo Protesto (2)"Yetişemiyoruz, ne istiyorsunuz?"

Gelir vergisi beyannamelerinin yeni verilmiş olmasına rağmen, mükelleflerin düzeltme için baskı altında olduğunu belirten Bahadır, "Biz beyanları sağlıklı ve doğru vermek istiyoruz. Ancak aynı anda hem düzeltme işlemleri hem de izaha davet ve hasılat tespiti ile karşı karşıyayız. Hangi işi, hangi zamanda yetiştireceğiz? Yeter artık, yetişemiyoruz!" dedi.

"Ailelerimizden uzak, sağlık sorunlarıyla boğuşuyoruz"

Bahadır, mali müşavirlerin yaşadığı yoğun stres nedeniyle ailelerine vakit ayıramadığını, geç saatlere kadar çalışmak zorunda kaldıklarını ve hatta bazı meslektaşlarının yaşadığı stres yüzünden yaşamını yitirdiğini ifade etti. "Her geçen gün kalp krizi geçiren meslektaşlarımızın sayısı artıyor. Artık tükeniyoruz!" diye seslendi.

"Bu meslek sürdürülebilir değil"

Bahadır son olarak, "Bu süreç böyle devam ederse, kurumlara beyanname gönderecek meslek mensubu kalmayacak," dedi. İnsanca yaşamanın mali müşavirlerin de hakkı olduğunu vurgulayan Bahadır, "Taleplerimizin karşılık bulması yalnızca bugünü değil, geleceği de kurtaracaktır. Daha adil ve sürdürülebilir bir toplum için çözüm istiyoruz," ifadelerini kullandı.

Mali müşavirlerden dayanışma çağrısı

Bahadır'ın açıklamasının ardından kalabalık, "İnsanca yaşamak istiyoruz!", "İnsanca yaşam, insanca düzen!", "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!", "Direne direne kazanacağız!" sloganları eşliğinde protestolarını sürdürdü. Topluluk, çözüm sağlanana kadar süreci yakından takip edeceklerini belirtti.

Kaynak: Cansel Yıldız