Gayrimenkul Alıcılarına "Şufazede Olabilirsiniz" Uyarısı
Türkiye Emlakçılar Derneği (TEDB) Genel Başkan Yardımcısı ve Pursaklar Emlakçılar Derneği Başkanı Mehmet Solmaz, vatandaşları şufa hakkı konusunda dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyardı. "Herkes şufazede olabilir" diyerek önalım davası riskine dikkat çeken Solmaz, mağduriyetlerin artık sürdürülemez boyuta ulaştığını belirtti.
Mehmet Solmaz, enflasyonun artmasıyla birlikte önalım davalarında satış bedelinin düşük kaldığını ve bu nedenle alıcıların büyük maddi kayıplar yaşadığını ifade etti.
Mehmet Solmaz, önalım hakkının kötüye kullanılması nedeniyle alıcıların mağdur edildiğini belirterek, davaların yıllarca sürdüğünü söyledi. Noter aracılığıyla hissedarlara tebligat gönderildiğinde, önalım hakkını kullanma süresi üç ay olarak belirlenirken, bazı durumlarda bu süre iki yıla kadar uzayabiliyor. Ancak birçok kişi bu hakkın farkında olmadığı için önalım hakkını kullanmayarak büyük kayıplar yaşadığını ifade eden Solmaz, konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı:
"En erken sonuçlanan önalım davaları bile Yargıtay aşamasıyla birlikte 3-4 yıl sürebiliyor. Davalar devam ederken, taşınmaz bedeli zamanla artıyor ancak alıcı, ilk ödediği tutar üzerinden taşınmazdan mahrum ediliyor. Bu durum, alıcıların büyük maddi kayıplar yaşamasına neden oluyor."
Önalım Hakkı Alıcıları Ağır Bedeller Ödetiyor
Özellikle paylı mülkiyette bulunan gayrimenkuller, yurtdışında ya da farklı şehirlerde yaşayan hissedarlar nedeniyle satışa konu edildiğinde büyük hukuki sorunlar ortaya çıkarttığını ve önalım hakkının sistematize edilerek kötüye kullanıldığını belirten Solmaz, birçok satışın hileli bir şekilde gerçekleştirildiğine dikkat çekti.
"Bazı hissedarlar, önalım hakkını kullanarak sadece satışı engellemek ve piyasa koşullarını kendi lehlerine çevirmek için mahkemeye gidiyor. Önalım hakkı, aslında küçük hissedarları korumak için düzenlenmiş olsa da, günümüzde alıcıları mağdur eden bir araca dönüştü."
Önalım Mağduriyetleri Nasıl Önlenebilir?
Mehmet Solmaz, önalım hakkının kötüye kullanımının önüne geçmek için sunduğu önerisinde, "Satış öncesinde noter onaylı diğer hissedarlardan rıza beyanı alınmalı, Hileli satışları önlemek için davanın sadece alıcıya değil, satıcıya da açılabilmesi sağlanmalı, Önalım hakkı davalarında bilirkişi tarafından taşınmaz bedeli güncellenerek karar verilmelidir." konularını dile getirdi. Bu önlemlerin alınmasıyla gayrimenkul alıcılarının korunabileceğini ve mağduriyetlerin önüne geçilebileceğini belirtti.
Önalım mağduriyetleri gündeme taşındı
Mehmet Solmaz, TBMM'de milletvekillerini ziyaret ederek önalım mağduriyetlerini gündeme taşıdı. Ankara milletvekilleri Dr. Muhammed Adak, İdris Şahin ve Semra Dinçer ile bir araya gelerek, konunun çözüme kavuşturulması için desteğini istedi. Ayrıca, MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadi Durmaz, Ankara İl Başkanı Alparslan Doğan, Emlakçılar Odası Başkanı Hakan Akçam ve Belediye Meclis Üyesi Bekir Tekin ile de görüşmeler gerçekleştirdi.
Mehmet Solmaz, "Şufa hakkı, artık mağduriyet yaratmaktan başka bir işe yaramıyor. Bunun önüne geçmek için hukuki düzenlemeler bir an önce hayata geçirilmelidir" ifadelerini kullandı.