Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Dr. Fatih Karahan, Enflasyon Raporu 2024-IV Bilgilendirme Toplantısı'nda yılın son enflasyon raporunu kamuoyuyla paylaştı. Karahan, Merkez Bankası'nın enflasyon oranlarını yukarı yönlü revize ettiğini açıkladı.

Yeni enflasyon tahminleri açıklandı

2024 yıl sonu için enflasyon tahmini yüzde 38’den yüzde 44’e yükseltilirken, 2025 yılı sonu için yapılan tahmin de yüzde 14’ten yüzde 21’e çıkarıldı. 2026 yılına ilişkin tahmin ise yüzde 9’dan yüzde 12’ye revize edildi.

Gıda enflasyonu da artış gösterdi

TCMB, gıda enflasyonu tahminini de yukarı yönlü güncelledi. 2024 yılı sonu için daha önce yüzde 35,5 olarak belirlenen gıda enflasyonu tahmini, yeni raporla birlikte yüzde 41,8’e çıkarıldı.

Banka, bu revizyonlarla birlikte ekonomik görünümdeki olumsuz gelişmeleri yansıtarak enflasyon hedeflemelerinde değişiklik yapıldığını belirtti.

Karahan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

* Dezenflasyon sürecimiz devam ediyor.

* İç talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere geldiğini değerlendiriyoruz. Bu yavaşlamanın da etkisiyle cari işlemler açığında düşüş sürüyor. Enflasyonun ana eğilimi öngördüğümüzden yavaş.

* Para politikasındaki sıkı duruşumuzu, dezenflasyonun devamını sağlayacak şekilde sürdüreceğiz.

* Küresel talep görünümü emtia fiyatları üzerinde belirleyici olmaya devam ediyor. Gelişmiş ülke merkez bankaları faiz indirim süreçlerine başladı.

* Üçüncü çeyreğe ilişkin veriler yurt içi talepte ılımlı seyrin devam ettiğini gösterdi. Üçüncü çeyrekteki arz göstergeleri iç taleple uyumlu seyretti.

* Üçüncü çeyrekte çıktı açığı geriledi. Çıktı açığının üçüncü çeyrekteki gerilemesini yılın son çeyreğinde de sürdürdüğünü değerlendiriyoruz. Talep koşullarındaki gerilemeyle fiyat artışının genele yayılımı zayıflıyor.

* Üçüncü çeyrekte birikimli cari açığın azalacağını öngörüyoruz. 

* Hizmet enflasyonuna kira ve kira dışı olarak bakılmasının sağlıklı olduğunu düşünüyoruz.

* Kira dışındaki hizmetlerde fiyat artışları kademeli olarak güç kaybetmektedir. Son çeyrekte aylık kira enflasyonun yavaşlayacağına işaret ediyor. Kira enflasyonunda atalet öngörülerimizden yüksek.

İyi Parti’den istifa eden Kürşad Zorlu’nun AK Parti’ye geçeceği iddia edildi İyi Parti’den istifa eden Kürşad Zorlu’nun AK Parti’ye geçeceği iddia edildi

* Sanayi sektöründe firmaların fiyatlama davranışları iyileşiyor. Üretici enflasyonundaki seyir TÜFE'de mal fiyatlarını olumlu etkiliyor. Temel mallarda fiyat artışları önemli ölçüde zayıfladı.

* Tüm sektörlerin enflasyon beklentileri kademeli bir şekilde geriliyor.

PARA POLİTİKASINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR

* Beklentilerdeki iyileşmenin hızı henüz arzu ettiğimiz seviyelerde değil. Sıkı para politikası duruşumuzla, beklentilerin dezenflasyon sürecine katkı verecek şekilde oluşmasını sağlamakta kararlıyız.

* Sıkı parasal duruşu makroihtiyati adımlarla destekliyoruz. Parasal aktarımın etkinliğini artırmak amacıyla, makroihtiyati politikaları uygulamaya devam ediyoruz.

* Uzun vadeli TL finansman maliyetlerinin azaldığını gözlemledik.

* Para politikası duruşumuz ve makroihtiyati çerçevemiz mevduat faizlerinin TL'ye geçişi ve tasarrufları destekleyici seviyelerde kalmasını sağlayacak. 

* TL varlıklara olan ilgi arttı. TL mevduatın yüzde 56 seviyesine ulaştı, KKM payı yüzde 8'in altına indi.

ENFLASYON TAHMİNLERİ ARTIRILDI

* 2024 ham petrol varsayımlarımızı aşağı çektik.

* 2024 ve 2025 enflasyon tahminlerini yüzde 44 ve yüzde 21 olarak yukarı yönlü güncelledik. 2026 sonunda yüzde 12'ye gerileyeceğini öngörüyoruz.

* TCMB'nin 2024 yıl sonu gıda enflasyon tahmini yüzde 35,5'ten yüzde 41,8'e çıkardık.

* TCMB'nin 2024 yıl sonu gıda enflasyon tahmini yüzde 35,5'ten yüzde 41,8'e çıkardık.

* Tahmin aralığı da yüzde 34-42 bandından yüzde 42-46 bandına çıkarıldı.

Kaynak: Haber Merkezi