Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) geçtiğimiz günlerde kabul edilen İklim Kanunu Teklifi’nin ilk 4 maddesi kamuoyunda tartışılmaya devam ederken, dikkat çeken bir çıkış eski AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk’ten geldi. Külünk, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada İklim Kanunu’nun Türkiye’ye dayatılan bir proje olduğunu öne sürerek, “İstanbul Sözleşmesi ne ise İklim Sözleşmesi odur” ifadelerini kullandı.

İKLİM KANUNU TEKLİFİ TBMM’DE GÖRÜŞÜLÜYOR

AK Parti tarafından hazırlanan ve Türkiye'nin ilk "İklim Kanunu" olarak Meclis gündemine taşınan 20 maddelik teklifin ilk 4 maddesi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Meclis, 15 Nisan Salı günü haftalık çalışmalarına başladığında, İklim Kanunu Teklifi’nin kalan maddelerinin görüşmelerine devam edecek.

Kabul edilen maddelere göre Türkiye, yeşil büyüme vizyonu ve 2053 net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda sera gazı emisyonlarını azaltacak ve iklim değişikliğine uyum için kapsamlı bir yasal ve kurumsal çerçeve oluşturacak. Ayrıca bu kapsamda kamu kurumları, özel sektör ve bireyler, iklim değişikliğiyle mücadelede aktif sorumluluk üstlenecek.

METİN KÜLÜNK: “İKLİM SÖZLEŞMESİ, İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’YLE AYNI TEHDİTTE”

Eski AK Parti milletvekili Metin Külünk, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla İklim Kanunu Teklifi’ne yönelik eleştirilerini dile getirdi. Külünk, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

“Naçizane tavsiyemizdir… İstanbul Sözleşmesi ne ise İklim Sözleşmesi odur! Ey milletin vekilleri, çevrenizde sizi kimlerin nasıl yönlendirdiğini biz halk olarak bilmiyoruz. Ama sokaktan gelen yoğun homurdanmalar, yangından mal kaçırır gibi alelacele Meclis’e getirilen İklim Anlaşması’na halkın rıza göstermediği yönünde.

Halkın vekilleri olarak bu anlaşmayı Meclis’ten çekerek, detaylı bir çalışma yapmanızı ve ülkenin gıda, tarım ve çevresel geleceğini ipotek altına alan maddeleri çıkararak son halini halkın onayına, yani referanduma sunmanızı tavsiye ederiz. Aksi takdirde, ABD, Fransa, Kanada, Brezilya ve Çin gibi büyük devletlerin çekildiği bu anlaşmanın altında kalır ve bu halka hesabını veremezsiniz.”

Külünk, milletvekillerine ayrıca, “Siyasi geleceğinizi dar ağacına asıyorlar” diyerek, çevrelerindeki danışmanlara dikkat etmeleri gerektiğini vurguladı.

İKLİM KANUNU TEKLİFİ NELER GETİRİYOR?

İklim Kanunu Teklifi’nin temel hedefi, Türkiye’nin 2053 yılına kadar net sıfır emisyon hedefini gerçekleştirmek. Kanun, sera gazı emisyonlarının azaltılması, iklim değişikliğine uyum faaliyetlerinin planlanması ve uygulanması, denetim mekanizmaları, emisyon ticaret sistemi gibi birçok başlıkta düzenlemeler içeriyor.

Ayrıca teklif, “adil geçiş”, “iklim adaleti”, “emisyon ticaret sistemi”, “gömülü sera gazı emisyonları” gibi yeni kavramlar ve sistemlerle Türkiye’nin çevre politikalarını uluslararası normlara uyumlu hale getirmeyi amaçlıyor.

İklim Kanunu’nun yasalaşması durumunda, İklim Değişikliği Başkanlığı yetkili bir kurum olarak karbon fiyatlandırması dahil pek çok çevresel ve iklim odaklı politikayı yönetecek.

İKLİM KANUNU TARTIŞMALARI BÜYÜYOR

Gözler şimdi Meclis’in kalan maddeleri nasıl oylayacağına çevrilmiş durumda. İklim Kanunu Teklifi, bir yandan çevre savunucuları tarafından önemli bir adım olarak değerlendirilirken, diğer yandan Metin Külünk gibi bazı isimlerce, Türkiye’ye dış baskılarla dayatılan bir plan olduğu gerekçesiyle eleştiriliyor.

Diyarbakır anneleri evlat nöbetine Ankara’da devam edecek! Diyarbakır anneleri evlat nöbetine Ankara’da devam edecek!

Kaynak: Haber Merkezi