Milli Eğitim Bakanlığı, Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı (KAMAG) kapsamında, Türkiye’deki bireylerin zihinsel becerilerini daha doğru ve verimli bir şekilde değerlendirebilmek amacıyla bir ilke imza attı. Türk Ulusal Zeka Ölçeği (TUZÖ) projesiyle dünyada ilk defa "Bireye Özel Bilgisayar Uygulamalı Zeka Ölçeği" geliştirildi.
Bu proje, 3-22 yaş arası bireylerin zihinsel beceri ve yeteneklerini belirlemek için sürdürülebilir, interaktif ve yapay zekâ tabanlı bir psikolojik ölçme aracı yaratılmasını hedefledi. TÜZÖ'nün geliştirildiği süreçte, Milli Eğitim Bakanlığı’nın liderliğinde, dışa bağımlılığın sona erdirilmesi sağlandı. Bu, yalnızca Türkiye’nin psikometrik tanılama araçları açısından bağımsızlık kazanmasını değil, aynı zamanda ölçme araçlarının yurtdışına temin edilmesinin önünü açacak bir gelişme olarak öne çıkıyor.
Dışa bağımlılık sona erdi, ekonomik tasarruf sağlanacak
Türk Ulusal Zeka Ölçeği ile, Milli Eğitim Bakanlığı, uzun yıllardır eğitim alanında dışa bağımlı olan psikometrik testlere son vermiş oldu. Bakanlık, daha önce yurtdışından temin edilen testlerin, Türkiye’nin toplum yapısına uygun olup olmadığından da şüpheler duyuyordu. Bakan Tekin, "Satın aldığımız bu testlerin bizim toplumumuzun fertlerinin yetişme şartlarına ve yeteneklerine uygun olup olmadığından emin değildik" diyerek, daha önceki test kitlerinin bilimsel olarak güvenilir olup olmadığı konusunda bazı kuşkularının bulunduğunu ifade etti.
Bakan Tekin: 'Veri transferi endişelerimiz vardı'
Bakan Tekin, “Bu test kitleri sayesinde bir veri transferi yaşanıyor muydu?” şeklindeki endişeleri de dile getirdi. Bu açıklamalar, Türkiye’nin psikometrik araçlara yönelik şüphelerinin, dışa bağımlılıkla ilgili ciddi kaygıları içerdiğini ortaya koydu. Ancak, Türk Ulusal Zeka Ölçeği ile artık bu tür endişelerin sona erdiği ve bağımsız bir ölçme aracının kullanılmasıyla eğitim alanında yeni bir dönemin başladığı vurgulandı.
TUZÖ projesinin geleceği: Uluslararası alanda büyük bir fırsat
Milli Eğitim Bakanlığı, TUZÖ’nün sadece iç piyasada değil, aynı zamanda uluslararası alanda da büyük bir fırsat sunduğunu belirtti. Artık Türkiye, kendi geliştirdiği bu test aracını diğer ülkelere temin etme potansiyeline sahip. Böylece, hem eğitimdeki dışa bağımlılık sona erecek hem de yurtdışına yapılan test ödemelerinden ciddi ekonomik tasarruf sağlanacak.
"Yetenekler kaybolmasın "
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ise konuşmasında, şunları kaydetti:
“Biz bu testleri salt bir başarı örneği olarak nitelendirmiyoruz. Bireylerin potansiyelini erken belirleyip yeteneklerinin kaybolmasını önleme ve toplumsal faydaya dönüştürme gayesi taşıyoruz. Ulusal zeka ölçeğimiz aynı zamanda kültürümüzle bağdaşarak yerel değerlere ve normlara uygun şekilde tasarlanmış bir zeka testi. Maalesef batılı testlerde genel olarak yararlanılan ölçüm mekanizmaları kültürel kodlarımıza her zeminde ölçülmüyor. Yeni ölçü sistemi, yetenek üretimini daha etkin hale getirecek ve uzun vadede toplumsal kalkınmamıza katkı sağlayacak çok önemli bir proje olarak görüyoruz.”