Binlerce ürünün uygun fiyatlarla satışa sunulduğu bir diğer adıyla “NunFest Mutluluk Festivali” saat 11.00 ile 22.00 saatleri arasında ücretsiz gezilebiliyor.
HAMMADDEMİZ İPEK BÖCEĞİ KOZASI
Hatay’ın Defne ilçesinden gelerek fuarda stant açan Büyükaşıklar İpekçilik yetkilisi Reşit Büyükaşık, Nunfest’e katılımı hakkında Ankara Net Haber internet sitesine açıklamalarda bulundu. Yaşanan deprem felaketinin ardından bu tür fuarlara katılmak zorunda kaldıklarını belirten Büyükaşık, “Çünkü orada yapacak bir işimiz kalmadı. Evimizi bırakıp deprem bölgesinden buraya geldik. Kendi dokuduğumuz otantik ürünleri satmaya çalışıyoruz. Peştamal var, kimono var, şal, fular, bornoz var. Her türlü ipek ürünleri var. Hepsi el dokuması, kendi el dokumamız.
Dört kuşak, 1947’den beri bu işi yapıyoruz. Bizim hammaddemiz ipek böceği kozası. Biz besliyoruz ipek böceğini, sonra koza oluyor. Koza olduktan sonra ipeğini çekiyoruz. İpeği çektikten sonra belirli aşamalardan geçip dokumaya hazırlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
FARKLI TEKSTİL BASKI METODLARI VAR
Fuarda kumaş çantaların yer aldığı bir stant açan Hangover Studio sahibi Enes Özdemir, Ankara Net Haber internet sitesine yaptığı açıklamada, ham bez, kanvas, duck kumaş ve kolon sap kullanarak üretilen çantalar hakkında bilgi verdi.
2020 yılından beri baskı işleriyle ilgili çalıştığını belirten Özdemir, “Şirketimi 2019 yılında kurdum. Babamın terzi olmasının verdiği rahatlıkla, tekstil üzerine ilerleme fikriyle tekstil grubunu seçtim. Tekstil baskı üzerine birkaç farklı yöntemle baskılama metodu uygulayabiliyorum.
Şu an aktif olarak goblen tarzı duvar örtüleri ve baskılı kumaş çantalar üzerine çalışıyorum. Üç farklı yöntemle baskılama yapabiliyoruz. Biri ‘Plastik Baskı’ dediğimiz daha çok çocuk giyim grubunda, tişörtlerin üzerinde, bakıldığında parlak, daha canlı görünen bir yöntem kullanabiliyoruz. Buna ‘Şeker Baskı’ da denebiliyor. Normal literatürdeki adı da DTF (Direct To Film) olarak geçiyor. ‘Doğrudan Filme Baskı’ anlamına geliyor.
Farklı bir yöntemimiz daha var, ‘Süblimasyon baskı’. ‘Transfer Baskı’ olarak da biliniyor. Bunda da elimizdeki malzeme kumaş halindeyken baskısı uygulanıp daha sonra kesim ve dikim işlemleri uygulanıyor.
Bir de ‘Ahtapot Baskı’ metodumuz var. Burada iki türlü baskı yapılabiliyor. Ya ürün tam satışa hazır hale geldiğinde baskısı yapılıyor, ya da kumaş kesilip, baskı yapılıp daha sonra dikiş ve paketleme süreçlerine geçilebiliyor.” dedi.