Ankara Üniversitesi ile Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü arasında, “Adli Bilimler ve Madde Bağımlılığı” alanında iki kurumun güçlü yanlarını bir araya getirerek, rehabilitasyon ve topluma kazandırma amaçlı tedavi faaliyetlerinin yürütülmesine ilişkin iş birliği protokolü imzalandı.
Ankara Üniversitesi Adli Bilimler Enstitüsü, Ankara Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Ankara Denetimli Serbestlik Müdürlüğünün paydaş olarak yer aldığı protokolün imza töreni, her iki kurumdan yöneticilerin katılımıyla Senato Salonu’nda gerçekleştirildi.
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, imzalanacak protokolle “Adli Bilimler ve Madde Bağımlılığı” alanında özellikle kurumların güçlü yanlarını bir araya getirerek, toplumun huzurunu artırmayı ve bu noktada yapılan çalışmaları zenginleştirmeyi hedeflediklerini vurguladı.
Madde bağımlılığının bütün dünyada artan ciddi bir problem haline geldiğinin altını çizen Ünüvar, “Türkiye her ne kadar batı dünyasına göre daha az kullanım oranına sahip olsa da madde bağımlılığı özellikle 15 ila 30 yaş aralığında ciddi bir problem. Eğitim çağındaki çocuklarda akademik gelişimi, aileler arasında aile saadetini olumsuz yönde etkileyen, boşanmaları artıran, suç ve suçluluk oranlarını yükselten bir problem şeklinde karşımıza çıkıyor. Trafik suçları, aile içi şiddet, kadına şiddet, sokakta şiddete kadar pek çok problemi de beraberinde getiriyor” dedi.
Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım ise, ceza infaz kurumlarında kapalı cezaevi ile başlayan, açık ceza infaz kurumları ve denetimli serbestlikle devam eden süreçte hükümlü ve tutukluların rehabilitasyonu ve sosyal hayata sağlıklı bireyler olarak kazandırılması için büyük bir çaba sarf ettiklerini kaydetti.
Bu faaliyetin tek bir bilimsel disiplinin, tek bir sahanın yönetebileceği bir faaliyet olmadığının altını çizen Yıldırım, “Çok geniş bir yelpazede, çoklu disiplinlerin yönetmesi gereken bir süreci genel müdürlük olarak devletimiz adına yönetmeye çalışıyoruz” dedi.