Ereğli’deki programda konuşan Uraloğlu, Türkiye’nin coğrafi konumunun sunduğu avantajları en iyi şekilde değerlendirmek için demir yollarına büyük önem verdiklerini vurguladı. 2002 yılından bu yana Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde demir yollarının bir devlet politikası olarak ele alındığını ifade eden Bakan, “Demir yolları sayesinde sadece doğu-batı değil, kuzey-güney koridorlarımızı da güçlendiriyoruz. Lojistik merkezler, limanlar ve havaalanlarına entegre hatlarla kombine taşımacılığı destekliyoruz" dedi.
63 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM
Son 23 yılda yapılan 63 milyar dolarlık yatırımın sadece altyapı iyileştirmeleriyle sınırlı olmadığını belirten Uraloğlu, aynı zamanda Türkiye'yi yüksek hızlı tren teknolojisiyle de tanıştırdıklarını kaydetti. Bugüne kadar Ankara-Eskişehir, Ankara-Konya, Ankara-Sivas ve Konya-Karaman hatlarının hizmete alındığını hatırlatan Uraloğlu, hızlı tren projeleriyle milyonlarca vatandaşa güvenli, konforlu ve hızlı ulaşım imkânı sunduklarını söyledi.
KARAMAN-ULUKIŞLA HATTI SEYAHAT SÜRESİ 50 DAKİKA
Bakan Uraloğlu, Karaman-Ulukışla arasında inşa edilen yeni hızlı tren hattının tamamlanmasıyla birlikte bölgedeki ulaşım süresinin büyük ölçüde kısalacağını vurguladı. Şu anda 145 dakika süren Karaman-Ulukışla yolculuğunun, proje tamamlandığında sadece 50 dakikaya ineceğini belirten Uraloğlu, şöyle devam etti:
"135 kilometrelik Karaman-Ulukışla hattımızı çift hatlı, elektrikli ve sinyalli olarak inşa ediyoruz. Bu proje sadece bölgesel ulaşımı kolaylaştırmakla kalmayacak, Marmara, İç Anadolu ve Akdeniz bölgeleri arasında hızlı tren bağlantısını güçlendirecek."
İSTANBUL'A KADAR ULAŞIM SAĞLANACAK
Projenin ulusal ölçekteki etkisine de değinen Uraloğlu, hattın tamamlanmasıyla Mersin'den başlayan bir hızlı trenin Karaman, Konya ve Ankara üzerinden İstanbul’a kadar ulaşabileceğini ifade etti. Ayrıca hattın ilerleyen aşamalarında Ulukışla-Yenice kesiminin de hızlı tren standardına yükseltilmesiyle, Adana, Osmaniye ve Gaziantep gibi sanayi ve lojistik merkezlerinin de hızlı tren ağına entegre edileceğini müjdeledi.
PROJEDE YÜZDE 92 FİZİKİ İLERLEME SAĞLANDI
Projede gelinen son duruma ilişkin bilgi veren Uraloğlu, Karaman-Ulukışla hızlı tren hattının alt ve üst yapı işlerinde yaklaşık yüzde 92’lik fiziki ilerleme kaydedildiğini söyledi. Hedeflerinin, hattı 2027 yılının ilk aylarında vatandaşların hizmetine sunmak olduğunu belirtti.
"5 istasyon, 2 tünel, 52 alt ve üst geçit, 15 köprü ve 147 menfez inşa ederek projemizi büyük oranda tamamladık. Böylece ülkemizin doğu-batı ve kuzey-güney akslarında demir yolları ağını daha da güçlendirmiş olacağız."
Bakan Uraloğlu’nun açıklamalarına göre, Türkiye'nin demir yolu ağı gelecekte sadece ulusal ulaşımda değil, Asya ve Avrupa arasında kurulan uluslararası koridorlarda da kilit rol oynayacak. Yatırımların devam edeceğini vurgulayan Uraloğlu, hızlı, güvenli ve ekonomik taşımacılık sayesinde Türkiye'nin küresel lojistik üslerden biri haline gelmeyi hedeflediğini sözlerine ekledi.