Sağlık emekçileri, istihdam taleplerini dile getirmek için Ankara Ulus'ta bir araya geldi. Sağlıkçı Birliği Sözcüsü Furkan Altuğ, burada yaptığı konuşmada, sağlık çalışanlarının yaşadığı sorunlara dikkat çekerek atama taleplerini vurguladı.
Furkan Altuğ konuşmasına, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’nden alıntı yaparak başladı: Sözlerime Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’ndeki şu sözlerle başlamak istiyorum. Ey Türk gençliği! Birinci vazifen; Türk istiklalini, Türk cumhuriyetini, ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir. Bizim birinci vazifemiz her zaman bu olacaktır.
Altuğ, burada toplanan kalabalığın haklı davasına sözcülük ettiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:
"Bizler, burada sadece atama bekleyen sağlıkçıların değil, personel eksikliğinden dolayı çok fazla ek mesai yapmak zorunda kalıp, çocuğunun yüzüne hasret kalan Hemşire Ayşe’nin, yeterli Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu bulunmamasından dolayı günaşırı nöbet tutan ve yoğunluktan yemek yemeye vakit bulamayan Paramedik Merve’nin, kendi biriminde taşeron personel çalıştırıldığı için istihdamı yetersiz kalan Tıbbi Laboratuvar, Radyoloji, Eczane, Fizik Tedavi, Ameliyathane Teknikerlerinin, yönetmeliği açıklanmasına rağmen hayata geçirilmeyen Diyaliz Teknikerlerinin, görev tanımları yapılmadığı için istihdamı sağlanmayan bölümlerin ve tasarruf tedbirleri nedeniyle etkin sağlık hizmeti alamayan 85 milyon vatandaşın da sesiyiz"
"Sağlıkta kişi başına düşen personel sayısında nasıl bir bolluk görüldü de tasarrufa gidildi? "
Tasarruf tedbirlerine de tepki gösteren Altuğ, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e seslenerek, "Sayın Hazine ve Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek’e soruyoruz; sağlıkta kişi başına düşen personel sayısında nasıl bir bolluk görüldü de tasarrufa gidildi? 48 ülkenin baz alındığı OECD verilerine göre 1000 kişi başına düşen hemşire sayısının ülkeler ortalaması 9,2 iken ülkemizde yalnızca 2,8’dir. Ülkemiz, 48 ülke arasında 42. sırada yer alıyor. Sadece hemşirelik verileri bile sağlıkta personel eksikliğinin vahim boyutlarda olduğunu gösteriyor" ifadelerine yer verdi.
"60 bin atama bile yetersiz"
Sağlık emekçileri, 2025 yılı için planlanan 30 bin atamanın yetersiz olduğunu dile getirerek, sağlık sektöründe ciddi bir personel eksikliği yaşandığını vurgulayan Altuğ, "Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanlığı bürokrasisi ile yaptığımız görüşmelerde, 2025 yılı içinde 30 bin atama yapılacağı, bunun içerisinde güvenlik görevlisi, temizlik personeli, marangoz, boyacı gibi işçi ve teknik hizmetler sınıfı personelin de yer alacağı bilgisi alınmıştır. Sayının azlığı yetmezmiş gibi, bu atamalar iki parçaya bölünecektir. Mevcut personel eksikliği göz önüne alındığında, bırakın 30 bini, 60 bin atama bile yetersiz kalacaktır" şeklinde konuştu.
Sağlık çalışanları adına konuşan Altuğ, çözüm önerisini, "Bir an önce sağlık sektörüne, yılın ilk yarısında tek seferde 50 bin, ikinci yarısında ise açılacak yeni sağlık tesislerinin ihtiyacına bağlı olarak 50 bin olmak üzere, toplamda 100 bin sağlık personeli ataması yapılmalıdır" sözleriyle dile getirdi.