Mısmılağaç ve Üniversite mahallelerinde yaşayan birçok ailenin bu isimleri tercih etmesinin arkasında, Şehit Yahya Dede Türbesi'ne duyulan inanç yatıyor. Çocuk sahibi olamayan çiftler, türbeyi ziyaret ederek dua ediyor ve ardından dünyaya gelen çocuklarına Yahya ya da Sati ismini veriyor.
Gelenek, hem dini hem de kültürel bir ritüel olarak mahallede nesiller boyunca devam etmiş. Türbeye sadece çevre köylerden değil, yurtdışından bile ziyaretçiler geliyor.
Lakaplarla Ayırt Ediliyorlar
Mahallede çok sayıda aynı isimde kişi bulunması, farklı bir çözüm yolunu da beraberinde getirmiş. Yahya ve Sati isimli bireyler, genellikle lakaplarla birbirlerinden ayrılıyor. Böylece iletişim kolaylığı sağlanıyor.
"Avrupa'dan Bile Gelen Var"
Mısmılağaç Mahallesi Muhtarı Mehmet Altınok, mahallede şu ana kadar 94 kişinin "Yahya" ismini taşıdığını belirtti. Altınok, bu geleneğin Yahya Baba Türbesi'ne olan inançtan kaynaklandığını ifade ederek, "Bunların isimlerinin koyulma sebebi, Yahya Baba Türbesi'dir. Çocuğu olmayanlar buraya gelip dua ediyor. Daha sonra aileler doğan çocuklarına Yahya ve Sati isimlerini veriyor. Buraya Avrupa'dan bile çocuğu olmayan insanlar geliyor ve dua ediyor." dedi.
"Gidip Dua Ettik Çocuğumuz Oldu"
Üniversite Mahallesi Muhtarı Sultan Süleyman Aydın ise bu geleneği bizzat yaşadığını aktarıyor. Aydın, "Şehit Yahya Dede Türbesi. Benim de 3 sene çocuğum olmadı. Oraya gidip dua ettik. Sonra çocuğumuz oldu. Ben de oğluma Yahya ismini koydum. Mahallemizde böyle bir gelenek var. Erkeklerimizin yüzde 90'ı Yahya, kızlarımızın ise Sati'dir." sözleriyle bu kültürel mirası özetliyor.