Yener Özen öldü mü? Yener Özen kimdir? Yener Özen kitapları Yener Özen öldü mü? Yener Özen kimdir? Yener Özen kitapları

Yazar Semiha Karahan'ın hayatı, özel yaşamı ve eserleri merak konusu oldu. Kitapları ve yaşamına dair tüm detaylar haberimizde...

Semiha Karahan Kitapları

Semiha Karahan Kimdir?

Semiha Karahan, İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde doktora çalışmalarını sürdüren bir akademisyendir. Uzmanlık alanları arasında Dinler Tarihi, Dini Gelenek Çalışmaları (Doğu, Yahudi, Hristiyan ve İslami Gelenekler hariç), Hristiyanlık Araştırmaları ve Yahudilik Araştırmaları yer almaktadır.

Bilimsel çalışmalarıyla akademik alanda kendini geliştiren Karahan, şu ana kadar iki yayın üretmiş olup, hakemlik deneyimi bulunmamaktadır. Akademik kariyerini İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi bünyesinde sürdürmektedir.

Semiha Karahan Kitapları

1-Siyonizmin Teolojik Temelleri

Siyonizm, XIX. yüzyılda Yahudiler tarafından kurgulanan bir ideoloji olup Yahudilerin kurtuluşu, yeni bir Yahudi kimliği oluşturma ve Filistin’de bir Yahudi devleti kurma amacı ile yola çıkmıştır. Modern Yahudi ulusal hareketi olarak tanımlanan Siyonizm, siyasi, seküler, milli ve dini motifler üzerine kurgulanmış bir felsefeye sahiptir. Siyonizm, seküler ve dini argümanları biraya getirebilmiş, Yahudi teolojisinin pür doktrinleri ile bunlarla tam bir zıtlık içerisinde olan sekülerizmi harmanlamayı başarmıştır. Ortaya çıktığı dönemde revaçta olan milliyetçilik ve sekülerizm gibi teorik ve antisemitizm gibi pratik olgulardan faydalanmıştır. Öte yandan Yahudiliğin temel doktrinleri olan “Vaat Edilmiş Topraklar, Seçilmişlik ve Mesih inancını” kendi felsefesinin zemin taşları yapmıştır. Devlet kurmak için toprak arayışındaki Siyonizm vaat edilmiş topraklar inancına, milliyetçi bir Yahudi toplumu oluşturmak için seçilmişlik ilkesine, Yahudilere kurtuluşu vaat etmiş olduğu için de Mesih inancına güçlüce tutunmuş, böylece kendisine dini dayanaklar temin etmeyi başarmıştır.
Siyonizmin Yahudilikle bağdaşıp bağdaşmadığı hususu tartışmaya açıktır. Yahudi ilahiyatı irdelendiğinde barındırdığı dini motiflerle Siyonizmin, Yahudi dini ile sadece dar bir kümede kesişmekte olduğu birebir örtüşmediği görünmektedir. Dolayısıyla Siyonizmin Yahudiliği bir marka yüzü olarak kullanmış olduğu gibi yargılamalar ön plana çıkmaktadır. Siyonistler bu yargılamaları kabul etmemekle birlikte ideolojinin başarıya ulaşabilmek için Yahudiliğe ihtiyaç duyduğunu saklamamaktadır. Çünkü Siyonizm dini argümanlar üzerinden dindar Yahudileri kendi yanına çekebilmiştir. Aynı mantıkla bakıldığında barındırdığı siyasi ve seküler argümanlarla da Yahudi toplumunun laik kısmından taraftar topladığı bir gerçektir. Diğer yandan Siyonizm yaptığı bazı mantık hataları ve Yahudilikle örtüşmediği gibi gerekçelerle Yahudi toplumunun kayda değer kısmının takdirini alamamış hatta güçlü bir muhalefet kazanmıştır.
Siyonizm kurguladığı felsefesi ve tüm siyasi hamleleriyle 1948 yılında en önemli hedefine ulaşarak İsrail Devleti’ni kurmuştur. Siyonizm, Avrupa’da başladığı yolculuğuna İsrail’de devam etmektedir ve halen Yahudi toplumunun bir kısmından takdir bir kısmından ise muhalefet görmektedir.

2-Bir Hakikat Şehri Kudüs

Antik dönemden bugüne kadarki Kudüs tarihi adeta insanı zaman makinesinde uzun, heyecanlı ve mistik bir yolculuğa çıkartır gibidir. Neredeyse beş bin yıllık bu yolculuk, etkileyici olduğu kadar bazen yorucu bazen sarsıcı bazen ise yıpratıcıdır ancak çoğu zaman da gurur, mutluluk ve umut vericidir. Insan Kudüs'ü okurken, dinlerken, görürken birbiriyle bağlantılı binlerce yıllık bir geçmişi olduğuna tanıklık eder. Çünkü Kudüs, dinsel, siyasi, kültürel tüm açılardan insanın bam tellerine dokunan bir değerler odağıdır. İnsanlığın, dinter tarihinin ve siyasal tarihin başkentlerinden biri olmayı başarmış kadim Kudüs'ün hayat hikâyesine aşina olmak Kudüs'ün neden bu kadar önemli bir şehir olduğunu kavramak demektir. Nitekim bugünün dünya siyasetini, psikolojisini ve sosyolojisini okuyabilmek ve anlayabilmek kısmen Kudüs'ü tanımaktan geçmektedir.

Kaynak: Haber Merkezi