Cumhuriyetin 101. yıl kutlamaları kapsamında Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin (ABB) 69 milyon liralık konser harcaması yaptığına yönelik iddialar üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından inceleme başlatıldı. Başsavcılık, iddiaları ihbar olarak değerlendirip İçişleri Bakanlığı'na müzekkere yazdı ve Bakanlık, konuyu araştırmak üzere Teftiş Kurulu’ndan 2 müfettiş görevlendirdi. Başsavcılığın, incelemenin tamamlanmasının ardından ulaşılacak sonuca göre adli soruşturma başlatacağı öğrenildi.

SGK’dan Borç Açıklaması

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), ABB’nin borç durumu hakkında dikkat çeken bir bilgi paylaştı. SGK tarafından yapılan açıklamada, “Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin borcu son 7 ayda 4,5 milyar TL'den, eylül ayı itibarıyla 8,8 milyar TL'ye yükseldi” ifadelerine yer verildi.

SGK açıklamasında şunları dedi:
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) olarak, işçilerin kazançlarından kesilerek SGK’ya yatırılması gereken primlerin tahsil edilmesi, yasal bir zorunluluk olup topladığımız bu prim gelirleri ile emeklilerimizin aylıklarını ödemekte, vatandaşlarımızın sağlık hizmeti giderlerini karşılamaktayız.

SGK, prim gelirlerini toplarken hiçbir kurum veya kişi ayırımı yapmadan tüm borçlulara karşı eşit bir tutum sergilemektedir. Dolayısıyla, SGK tarafından prim borçlarının takip edilmesi süreci "siyasi bir saldırı" olarak değerlendirilemez.

Kurum olarak amacımız; birikmiş ve sürdürülemez bir seviyeye ulaşan prim borçlarının tahsil edilmesidir.

Gündeme gelen Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin SGK’ya olan prim borçları hakkında kamuoyuna açıklama yapma ihtiyacı doğmuştur.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin SGK’ya olan borcu, son yedi ayda 4,5 milyar liradan 2024/Ağustos ayı itibarıyla 8,4 milyar TL’ye, 2024/Eylül ayı itibarıyla ise 8,8 milyar liraya yükselmiştir.

Belediyenin 6183 sayılı Kanun’un 48/4 maddesinde borçların tecili için yapılmış bir işlem, kanunda belirtilen şartları taşımaması nedeniyle kanunen geçersizdir. Söz konusu madde, mali açıdan zor durumda bulunan ve borcun vadesi bir yılı geçmemiş durumda olan mükellefler için istisnai olarak uygulanmakta olup, bugüne kadar deprem bölgesi belediyeleri dahil hiçbir belediye bu madde çerçevesinde bir tecil işlemi yapmamıştır.

6183 sayılı Kanun’un 48. maddesi uyarınca tecil başvurusu yapabilmek için borcun %10’unun peşin olarak ödenmesi ve kalan borcun %50’si oranında teminat gösterilmesi şartı vardır. Ancak, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından teminat olarak gösterilen gayrimenkuller üzerinde çok sayıda haciz bulunması nedeniyle bu varlıklar kanunen teminat olarak kabul olamamıştır. Dolayısıyla bu işlem geçersiz olmuş ve SGK Yönetim Kurulu’nda değerlendirilecek bir başvuru halini dahi alamamıştır. Kanunun şartları bilinmesine rağmen üzerinde hacizler olan gayrimenkullerin teminat olarak verilmesi ise iyi niyetle bağdaşmamaktadır.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından dile getirilen SGK ile rızaen anlaşma yapıldığına dair iddia ise gerçeği yansıtmamaktadır. Mevzuatımızda ve borçların ödeme şekilleri arasında “rızaen anlaşma şekli” bulunmamaktadır. Kurumumuz tarafından bu yönde bir anlaşma da yapılmamıştır.

SGK olarak yasal sorumluluğumuzu yerine getirmekle ilgili süreçlerin siyasi tartışmaların odağına çekilmesinden üzüntü duymaktayız.

Bakan Şimşek: KKM stoku 72 haftadır kesintisiz geriliyor Bakan Şimşek: KKM stoku 72 haftadır kesintisiz geriliyor

Yavaş’tan İnceleme İddialarına Yanıt Gelmişti

ABB Başkanı Mansur Yavaş, inceleme iddialarına dün akşam yanıt verdi. Yavaş, İçişleri Bakanlığı tarafından görevlendirilen iki müfettişin 11 Kasım’da incelemeye başladığını söyledi. İncelemenin devam ettiğini ve yeni bir durum olmadığını belirten Yavaş, “Hesap verebilirlikte bizim üstümüze kimse yoktur. Sözümüzün arkasındayız; suçu olan varsa cezasını çekecektir. Aynı davranışı tüm kamu kurumları ve belediyelerden de bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Konser Olayı Nedir?

Cumhuriyetin 101. yıl kutlamaları çerçevesinde sahne alan sanatçı Ebru Gündeş’e Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından 69 milyon lira ödendiği iddiası kamuoyunda tartışmalara yol açtı. Bu iddialar üzerine Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş bir açıklama yaparak, konunun araştırıldığını ve ödemelerin durdurulduğunu belirtti.

Mansur Yavaş, detaylı bir açıklamada bulunarak kendisini savundu ve ödenen ücretin iddia edildiği gibi olmadığını vurguladı. Yavaş, "Ebru Gündeş'in kendi muvafakatıyla açıklıyoruz, kaşe bedeli zaten belli, ekibiyle beraber ödenen para 4 milyon 750 bin lira. Bunun içerisinde Ebru Gündeş kaşe bedelini almıştır. Bunu da açıklamamızı istedi. 'Bir sanatçıya konser için şu kadar para ödendi' söylemi tamamıyla bir algı operasyonudur." ifadelerini kullandı.

Yavaş ayrıca, konserin toplam faturalandırmasının hak ediş ve genel kabul evraklarına göre 44 milyon 937 bin lira olduğunu belirtti. Kurulumda 90 kişinin çalıştığını ve teknik ekip, ses, ışık ile led ekran gibi işlerde görev alan 56 kişilik bir ekip olduğunu ifade eden Yavaş, "Toplamda 20 tır malzeme kullanıldı; 12 tır şehir dışından, 8 tır ise Ankara'dan getirildi. Kurulum ve söküm sırasında günlük çalışan sayısı ise 146 kişiydi." açıklamasını yaptı

Kaynak: Haber Merkezi