Kurum, Türkiye genelinde kayıt dışı istihdamla mücadelesini hız kesmeden sürdürüyor. Özellikle sahte iş yerleri ve sigortalılara odaklanan denetimlerde, bu yılın ilk yedi ayında 71 bin 456 iş yeri denetlendi. Bu denetimlerde, 11 bin 172 kişinin kayıt dışı çalıştırıldığı tespit edilirken, kayıt dışı işçi çalıştıran iş yerlerine toplamda 1 milyar 73 milyon 333 bin 289 lira ceza uygulandı.
Sahte İş Yerleri ve Primler Ortaya Çıktı
SGK'nin denetimlerinde ortaya çıkan bir diğer önemli detay ise sahte iş yerlerinin sayısındaki artış oldu. Denetimler sonucunda 1407 iş yerinin sahte olduğu belirlenirken, 47 bin 766 kişinin sigorta primlerinin bu sahte iş yerleri üzerinden yatırıldığı tespit edildi. Bu durum, sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliği açısından ciddi bir tehdit oluşturuyor.
1 Puanlık Azalma 27 Milyar Lira Kazandırıyor
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, SGK'nin aktüerya dengesini korumak ve sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla kayıt dışı istihdamla mücadelenin önemine vurgu yaptı. Işıkhan, kayıt dışı istihdamda 1 puanlık bir azalmanın, prim oranlarına göre yıllık yaklaşık 27,1 milyar liralık bir gelir artışına karşılık geldiğini ifade etti.
Haksız Rekabet Ekonomiye Zarar Veriyor
Bakan Işıkhan, kayıt dışı istihdamın, kurallara uygun çalışan işverenler ile kuralları ihlal edenler arasında haksız rekabete neden olduğunun altını çizdi. Bu durumun, hem çalışanların haklarının ihlaline hem de ülke ekonomisine zarar verdiğini belirtti. Işıkhan, sendikalar başta olmak üzere sosyal tarafların desteğiyle kayıt dışı istihdamla mücadelenin sektörel ayrım gözetmeksizin devam edeceğini söyledi.