Emeklilik planı yapan yüzbinlerce vatandaş için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) erken emeklilik fırsatı sunuyor. Emeklilik şartlarından biri olan SGK giriş tarihine göre vatandaşlar belli şartlar altında erken emekli olmaya hak kazanıyor. Peki, kimler erken emekli olabilir? Şartlar neler? Merak edilen tüm detaylar haberimzde…
YIPRANMA PAYI İLE YAŞ ŞARTI DÜŞÜRÜLÜYOR
Bazı meslek grupları için SGK, fiili hizmet süreti zammı yani yıpranma payı uyguluyor. Madenciler, sağlık çalışanları, gazeteciler gibi riskli mesleklerde çalışanlar için ek prim günleri kazandırılıyor ve yaş şartı düşürülüyor. Bu avantaj sayesinde daha erken emeklilik hakkı kazanılıyor.
ENGELLİ ÇALIŞANLARA YAŞ ŞARTSIZ EMEKLİLİK
SGK, en az yüzde 40 engelli raporu bulunan çalışanlara erken emeklilik hakkı sunuyor. Engellilik oranına bağlı olarak 15 yıl sigortalılık ve 3600 gün prim şartıyla emeklilik mümkün hale geliyor. Ayrıca, vergi indirimi belgesiyle emeklilik süreci hızlandırılıyor.
1800 GÜNLE MALULEN EMEKLİLİK ŞARTLARI
Şayet çalışma gücü kaybı %60 ve üzeri ise SGK, en az 1800 gün prim ödeyen vatandaşlara malulen emeklilik hakkı tanıyor. Yaş şartı aranmayan bu emeklilik türü, resmi sağlık kurulu raporuyla belgelenmiş ciddi sağlık sorunlarını kapsıyor.
ANNELER İÇİN 2160 GÜNLE ERKEN EMEKLİLİK
Kadın sigortalılar, SGK’nın sunduğu doğum borçlanması sayesinde 6 yıla kadar erken emeklilik hakkı kazanabiliyor. Üc çocuk için toplamda 2160 gün borçlanma yapabilen anneler, bu sayede yaş ve prim şartlarını tamamlayarak erken emekli olabiliyor.
3600 GÜNLE KISMİ EMEKLİLİK ŞARTLARI
9 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar, 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim günü şartını tamamladığında kısmi emeklilik hakkı elde edebiliyor. Yaş şartı bulunsa da, bu sistemle daha erken emeklilik maaşı almak mümkün hale geliyor.