Arapça kökenli bir sözcük olan tağutun anlamı sık sık araştırılıyor. Vatandaşlar tağut ne demek diye merak ediyor. Peki, Tağut Nedir? Ne demektir? İşte cevabı..

Tagut Nedir

Tağut Ne Demek?

Arapça kökenli bir kelime olan "tağut", sözlükte “put”, “azgınlık” ya da “taşkınlık” anlamlarına gelir. Terim olarak ise, insanları Allah’a ibadet etmekten alıkoyan, onları hak yoldan saptıran, şeytanî güçleri veya sahte otoriteleri ifade eder. Kelimenin kökü olan “tağa”, Arapçada “taşmak, sınırı aşmak” anlamına gelir. Bu bağlamda tağut, azgınlıkta haddi aşan varlık ya da sistemler için kullanılan bir terimdir.

Kur’an’da Tağut Ne Anlama Gelir?

Kur’an-ı Kerim’de tağut, yalnızca bir varlık ya da kişi değil; küfrü, zulmü, saptırmayı ve hakkı örtmeyi temsil eden her şeyi kapsayan geniş bir anlam yelpazesiyle kullanılır.

Örneğin, Zümer Suresi 17. ayette, şöyle buyrulur:

Murat Kekilli’den anlamlı hareket! Tüm gelirleri Gazze ve Doğu Türkistan’a bağışlayacak! Murat Kekilli’den anlamlı hareket! Tüm gelirleri Gazze ve Doğu Türkistan’a bağışlayacak!

“Tağuta tapmaktan kaçınıp Allah’a yönelenlere müjdeler vardır. Onlara müjde ver.”
Bu ayette, tağuttan uzak duranların cennetle müjdeleneceği bildirilmiştir.

Kur'an’daki Tağut Kimdir?

Kur’an-ı Kerim'de tağut, yaratılmışlık sınırını aşan, ilahlık iddiasında bulunan, insanların aklını ve inancını saptıran kişi ya da güçleri tanımlar. Bu bazen şeytan, bazen kibirli ve zalim bir lider, bazen de haksız otorite veya putlar olabilir. Kimi zaman da toplumu ifsada sürükleyen ideoloji veya inanç dışı sistemler için mecazi anlamda kullanılır.

İslam’a Göre Tağut Ne Demektir?

İslam inancında tağut, Allah’a kulluğa engel olan her türlü etki ve yönlendirmedir. Bu bir put, bir ideoloji, bir günah veya bir şahıs olabilir. Tağut;

  • Şeytanı

  • İnsanları Allah’tan uzaklaştıran sahte otoriteleri

  • Allah’tan başka ilah edinilen varlıkları

  • Büyük günahları (zina, hırsızlık, adam öldürme, kul hakkı yemek vs.)

temsil edebilir.

Özellikle şirk (Allah’a ortak koşmak) en büyük günah sayıldığından, her türlü şirk unsuru tağut olarak kabul edilir. Kur’an’da adı geçen Lat, Menat ve Uzza gibi putlar da bu nedenle tağut kapsamındadır.

Tağut Hangi Günahlarla İlişkilidir?

Tağut, yalnızca şeytani varlıkları değil; aynı zamanda kul hakkı yemekiftira atmakzina yapmakhaksız yere adam öldürmek gibi büyük günahlar yoluyla insanları ilahi adaletten saptıran her şeyi içerir.

Bu günahlar insanların imanını zayıflatır, onları Allah’ın rahmetinden uzaklaştırır ve hak ile batılı karıştırmalarına sebep olur. Nitekim tağutun en büyük etkisi, batılı hak, hakkı batıl gibi göstermektir.

Müminler Tağuttan Nasıl Korunmalı?

Kur’an-ı Kerim’de müminlere, tağuta karşı uyanık olmaları, ondan kaçınmaları ve yalnızca Allah’a ibadet etmeleri öğütlenir. Bu nedenle bir müminin görevi, tağutun her türünden Allah’a sığınmaktevhidi korumak ve imanını şirkten arındırmaktır.

Kaynak: Haber Merkezi