Tarımda bilinçsiz gübre kullanımı günümüzde oldukça yaygındır. Bilinçsiz gübreleme hem cebe hem de toprağa zarar verir, zamanında ve dozunda gübre kullanılması gerekir. İyi bir gübreleme kullanılan gübrelemenin kalitesine, çeşidine en uygun yöntemlerle, tavsiye edilen miktarda ve zamanında uygulanmasıyla beklenen sonucu verir. Kaliteli ve bilinçli bir gübreleme, bu toprakları bizden sonrakilere de bırakacaktır. Çoğu üreticimiz bilinçsiz gübre kullanıyor. Yani toprak tahlili yaptırmadan, toprağın ihtiyaç duyduğu gübre belirlenmeden gübreleme yapıyor. Halbuki toprağın belki de en ucuz gübreye ihtiyacı var. Bilinçsiz gübre kullanımı aynı zamanda hem toprak yapısının bozulmasına hem de israfa yol açmaktadır. Bizler üreticilerimizle yaptığımız görüşmelerde toprak tahlilinin önemini her zaman anlatıyoruz.
Çiftçilerin toprak tahlili yaptırmadan bilinçsiz bir şekilde gübreleme yaptığını bununda toprak için zararlı olduğunu söylüyoruz. Gelişigüzel gübre kullanımı toprakların zamanla çoraklaşmasına ve verimsiz bir duruma gelmesine sebebiyet vermektedir. Ürün veriminde önemli bir yer tutan gübreleme işleminde üreticilerin dikkat etmesi gerekiyor. Erken dönemde yoğun bir şekilde kullanılan azotlu gübreler bitkinin erken uyanmasına sebebiyet verebiliyor. Bu durum muhtemel doğa olaylarında (örneğin kuraklık, don olayları ve benzeri) bitkinin daha fazla zarar görmesine neden olabiliyor. İlkbahar geç doları dediğimiz ilkbaharda özellikle nisan sonu ve mayıs aylarında meydana gelen don olayları her bitkiye zarar verdiği gibi buğday ve arpalara da büyük zarar verebilmektedir. Ancak bu durumda en çok zararı görebilecekler arasında özellikle aşırı azotlu gübreleme yapılan ekinler olacaktır. Çünkü fazla azotlu gübre bitkinin erken uyanmasına, su çekmesine ve bitki dokularının yumuşamasına sebebiyet vermektedir. Bu durumda bitki muhtemel doğa olaylarına karşı çok hassas bir duruma gelecektir. Örneğin üre gübresi bitkinin ihtiyacı olan miktardan daha fazla verilmesi durumunda bitki için çok zararlı bir duruma da geçebilmektedir. Çünkü üre gübresi fazla verilmesi durumunda bitkinin çok fazla yeşil aksam yapmasına, dokularını yumuşamasına ve muhtemel doğa olayları ya da mantari hastalıklara karşı çok hassas bir duruma gelmesine sebebiyet vermektedir. Bundan dolayı üre gübresi kontrolsüz güç diye tabir edilmektedir. Çünkü bitki tarafından anında alınan bir gübre ve anında etkisini gösterebilen bir güce sahip üre gübresi. Gübre ve gübreleme teknik bir konudur. Çiftçinin kaliteli ve verimli bir ürün alabilmesi için tohum kadar gübrede önemli. Fakat bunu da çok bilinçli bir şekilde yapmalıyız.
Toprağın yapısına göre ve ürünün çeşidine göre teknik bir şekilde gübreleme yapmalıyız. Yıllarca kimyevi gübrelerin çok fazla ve bilinçsiz kullanılması, topraklarımızı gerçekten çok yormuştur. İlk çıktığı dönemlerde tarımda bir kurtarıcı olarak görülen kimyevi gübreler ne yazık ki üreticilerimiz tarafında çok bilinçsiz ve aşırı kullanıldı. Ve bu gün geldiğimiz nokta aşırı kimyevi gübre kullanımı sonucu toprakların aslında eskisi gibi verimli olmadığı ortada. Özellikle bölgesel bazda toprakların tuz oranının çok fazla yükseldiği bilinmektedir.
Bereketli ürünleriniz olsun.