Başkan Trump, ByteDance'in TikTok'un ABD operasyonlarını satması için belirlenen son tarihi 75 gün uzattı. Bu ek süre, potansiyel alıcılarla görüşmelerin tamamlanmasına ve gerekli düzenleyici onayların alınmasına olanak sağlayacak. Trump, yönetiminin TikTok'u kurtarmak için yoğun çaba sarf ettiğini ve önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirtti.
ULUSAL GÜVENLİK ENDİŞELERİ VE YASAL SÜREÇLER
ABD'de TikTok'un Çin merkezli bir şirket tarafından sahip olunması, ulusal güvenlik endişelerine yol açmıştı. Bu nedenle, ByteDance'in TikTok'un ABD operasyonlarını devretmesi veya uygulamanın yasaklanması yönünde yasal düzenlemeler yapılmıştı. Trump, bu süreçte Çin ile iyi niyetli bir şekilde çalışmayı umduğunu ifade etti.
TikTok'un ABD operasyonlarına ilgi gösteren şirketler arasında Amazon, Oracle ve OnlyFans'in kurucusu Tim Stokely'nin liderlik ettiği bir konsorsiyum bulunuyor. Trump, ABD'nin TikTok'ta bir ortaklık aracılığıyla yüzde 50'lik bir hisseye sahip olmasını istediğini belirtti.
TİKTOK 75 GÜN DAHA AÇIK KALACAK
Trump kendisine ait sosyal medya platformu Truth Social üzerinden yaptığı açıklamada, "Yönetimim, TikTok'u kurtarmak için çok yoğun bir şekilde bir anlaşma üzerinde çalışıyor ve büyük bir ilerleme kaydettik. Anlaşma, gerekli tüm onayların imzalanmasını sağlamak için daha fazla çalışmayı gerektiriyor. Bu yüzden TikTok'un 75 gün daha açık kalmasını sağlamak için bir başkanlık kararnamesi imzalıyorum" dedi.
“TİKTOK'UN ‘KARARMASINI' İSTEMİYORUZ”
Trump açıklamasında, Çin ile iyi niyetle çalışmaya devam etmeyi umduğunu vurgularken, "Anladığım kadarıyla gümrük vergilerimizden (Çin ve ABD arasında adil ve dengeli ticaret için gerekli!) pek memnun değiller. Bu, vergilerin en güçlü ekonomik araç olduğunu ve ulusal güvenliğimiz için çok önemli olduğunu kanıtlıyor! TikTok'un ‘kararmasını' istemiyoruz. TikTok ve Çin ile anlaşmayı kapatmak için çalışmayı dört gözle bekliyoruz. Bu konuyu dikkate aldığınız için teşekkür ederim" ifadelerini kullandı.
TİKTOK'A "CASUSLUK" SUÇLAMASI
ABD Temsilciler Meclisi, geçtiğimiz yıl TikTok'un ABD'deki varlıklarının başka bir şirkete satılmaması durumunda ülkede yasaklanmasını içeren yasa tasarısını onaylamıştı. Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Michael McCaul oylamanın ardından, "Bu tasarı Amerikalıları ve özellikle de Amerikalı çocukları TikTok uygulamasındaki Çin propagandasının kötü etkisinden koruyor. Bu uygulama Amerikalıların telefonlarında bir casus balonudur" demişti.