Türkiye Yazarlar Birliği’nin (TYB) öncülüğünde, D. Mehmet Doğan’ın aziz hatırasına ithafen gerçekleştirilen etkinlik, 27 Kasım 2024’te Özbekistan Yazarlar Birliği’nin ev sahipliğinde başladı.

90 Şair ve Yazar Buluştu

Etkinliğe TÜRKSOY Yazarlar Birliği Başkanı Ulıkbek Esdaulet, Özbekistan Yazarlar Birliği Başkanı Sirojiddin Sayyid, TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Kazakistan ve Kırgızistan Yazarlar Birliklerinden temsilciler, TİKA Özbekistan Koordinatörü Ali Rıza Tezcan ile Türk dünyasının çeşitli bölgelerinden 90 şair ve yazar katıldı.

"Edebiyat Köprüsü Kuruyoruz"

Açılış konuşmasını yapan TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, şölenin önemine vurgu yaparak, “TYB’nin kurucu ve şeref Başkanı şair, yazar D. Mehmet Doğan’ın 1992 de başlattığı “Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni” ni,  bu kutlu yolculuğu devam ettiriyoruz. Bugün burada, Türk dünyasından gelmiş şairler var. Bu şairler biliyor ki biz büyük bir bütünün parçasıyız. Bizi dünya birlikte tanıyor. Coğrafi farklar, tarihi farklar, dil ve lehçe ayrılıklarına rağmen bu bütünlük inkâr edilemez bir hakikat olarak önümüzde duruyor. Bugünle yetinmeyelim, dünü iyi bilelim, yarını gözetelim. Geniş ufuklara bakalım. Herkesin beraber olmak için müşterekler aradığı, bulamayınca icat ettiği bir dünyada, farklılıklar, zıtlıklar bulmak için vakit harcamayalım.” dedi.

Whatsapp Görsel 2024 11 29 Saat 13.29.02 06B0F25A

Arıcan, şiir şölenlerinin Türkiye ile Türk dünyası arasında bir edebiyat köprüsü kurduğunu belirterek, bu etkinliğin dilde, fikirde ve işte birliği güçlendirmek adına çok önemli bir adım olduğunu vurguladı.

Raev: "Türk Edebiyatı İçin Ortak Zemin Sağlıyoruz"

TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, etkinlikteki mesajında, Türk dünyası edebiyatına sağlanan katkının altını çizdi. Mesajı, TÜRKSOY Yazarlar Birliği Genel Koordinatörü Murat Kahraman tarafından okundu. Raev, mesajında şu ifadelere yer verdi:

"TÜRKSOY olarak, Türk Dünyası'nın kültür, sanat ve edebiyat alanındaki iş birliğini güçlendirmek için birçok önemli projeyi desteklemiş bulunmaktayız. Özellikle edebiyat alanında kurulan TÜRKSOY Yazarlar Birliği, şair ve yazarlarımızı bir araya getirerek Türk edebiyatının ortak bir zeminde yeniden şekillenmesine katkıda bulunmuştur. Bu birliktelik, gelecekteki nesillere köklü bir miras bırakma amacının somut bir göstergesidir. TÜRKSOY’un çabaları sadece kültürel iş birliğini değil, aynı zamanda halklarımız arasındaki bağları da güçlendirmektedir. Değerli şairlerimiz ve yazarlarımız, Türk Dünyası bir medeniyetler köprüsüdür. Bu köprüyü oluşturan her bir tuğla, sizin kaleminizden çıkan eserlerdir. Şiirlerinizle, yazılarınızla, bu köprüyü her gün daha da sağlamlaştırıyor, bizi birbirimize yaklaştırıyorsunuz."

Whatsapp Görsel 2024 11 29 Saat 13.28.59 13594C46

Edebiyat Dünyasının Önemli İsimlerine Ödüller

Şölenin ilk gününde edebiyat alanında önemli isimlere ödüller verildi.

  • Gafur Gulam Büyük Ödülü: Osman Özbahçe (Türkiye)
  • A. Cahit Zarifoğlu Büyük Ödülü: Atahan Kocogulov (Kırgızistan)
  • D. Mehmet Doğan Büyük Ödülü: Ulıkbek Esdaulet (TÜRKSOY Yazarlar Birliği Başkanı)

Ayrıca etkinliğe katkıları nedeniyle çeşitli yazarlara ve şairlere fahri üyelik belgeleri takdim edildi.

İş Birliği Protokolü İmzalandı

28 Kasım 2024’te Türkiye Yazarlar Birliği ve Özbekistan Yazarlar Birliği arasında iş birliği protokolü imzalandı. Protokolle edebiyat ve akademik alanlarda ortak çalışmalar yapılması, Türk dünyasının edebi mirasının tanıtılması ve çevirilere daha fazla önem verilmesi amaçlanıyor.

Siirt'te okullar tatil mi? 27 Kasım Çarşamba Siirt'te okul var mı, kar tatili olacak mı? Siirt'te okullar tatil mi? 27 Kasım Çarşamba Siirt'te okul var mı, kar tatili olacak mı?

Şiir ve Yapay Zekâ Paneline Yoğun İlgi

Etkinlik kapsamında, şairlerin şiirlerini okuduğu oturumların yanı sıra “Şiirin Geleceği ve Yapay Zekâ” konulu bir panel de düzenleniyor. Oturumlar, şiir sanatının dijital çağdaki rolünü ele almayı amaçlıyor.

Kaynak: Haber Merkezi