İsviçre makamlarının yürüttüğü soruşturma, kültür varlıklarının Orta Doğu’dan Avrupa’ya kaçırıldığı geniş bir şebekeyi ortaya çıkardı.
ULUSLARARASI KÜLTÜR KAÇAKÇILIĞI ŞEBEKESİ ÇÖKERTİLDİ
Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre, İsviçre’de başlatılan soruşturma, kültür varlıklarının yasadışı yollarla kaçırılmasına karşı önemli adımlar attı. İsviçre, ABD, Cebelitarık, Karayipler, Panama ve İngiltere gibi birçok ülkeden firmaların da karıştığı suç ağı, tarihi eserleri yasa dışı yollarla Avrupa piyasasına sokuyordu. Soruşturmalar sonucunda Cenevre Mahkemeleri, şebekede yer alan kişilere çeşitli cezalar verdi.
TÜRKİYE ESERLERİN İADESİ İÇİN HAREKETE GEÇTİ
Türkiye’nin başvurusu üzerine, İsviçre gümrüklerinde yapılan incelemelerde M.S. 5 ile 7. yüzyıllara ait bir kandil bulundu. Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanlarının yaptığı inceleme sonucu eserin Türkiye kökenli olduğu doğrulandı ve İsviçre makamlarıyla paylaşılan rapor doğrultusunda eserin iadesi sağlandı. Ayrıca farklı bir soruşturma çerçevesinde Bizans dönemine ait yedi sikke ve bir altın madalyonun da Türkiye’den çıkarıldığı belirlendi.
TARİHİ ESERLER TÖRENLE TESLİM ALINDI
İsviçre’de yapılan incelemeler sonrası iadesi kararlaştırılan eserler, Türkiye’nin İsviçre Büyükelçiliği’nde düzenlenen bir törenle Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerine teslim edildi. Kasım ayı içerisinde Türkiye’ye getirilmesi beklenen bu eserler, Türkiye’nin kültür varlıklarına sahip çıkma çabasının bir parçası olarak değerlendiriliyor.
YURT DIŞINDAN DÖNEN ESER SAYISI 12 BİN 164’E ULAŞTI
Türkiye, 2002 yılından bu yana yurt dışına kaçırılan 12 bin 164 eseri geri getirdi. Özellikle 2018 sonrası hız kazanan iade çalışmalarında toplam 7 bin 846 eser Türkiye’ye dönerken, 2024 yılı içinde şu ana kadar 45 eser iade edilerek koruma altına alındı.