Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 yılı verilerine göre, sürekli yoksulluk oranı geçen yıla kıyasla 0,7 puan artarak yüzde 13,7’ye ulaştı. Artan yoksulluk, milyonlarca vatandaşın geçim mücadelesini daha da zorlaştırıyor.

Türkiye'nin En Yoksul Bölgeleri

Raporda, gelire dayalı göreli yoksulluk oranının en yüksek olduğu bölgeler yüzde 14,6 ile Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir ve Kırşehir olarak kaydedildi. Geçtiğimiz yıl en yoksul bölge olarak belirlenen Kastamonu, Çankırı ve Sinop illeri bu yıl yerini başka bölgelere bıraktı.

Yoksulluğun En Az Olduğu Bölgeler

Göreli yoksulluk oranının en düşük olduğu şehirler ise yüzde 4,7 ile TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) ve yüzde 6,4 ile TRC2 (Şanlıurfa, Diyarbakır) bölgeleri oldu.

Barınma Koşullarındaki Zorluklar

TÜİK raporuna göre, nüfusun yüzde 31,3’ü sızdıran çatı, nemli duvarlar ve çürümüş pencere çerçeveleri gibi problemlerle karşılaşırken, yüzde 30,2’si konutunda izolasyon sorunundan dolayı ısınma sıkıntısı yaşıyor. Ayrıca, yüzde 21,7’si çevre kirliliği ve hava kirliliği gibi dış etkenlerden etkileniyor.

Nüfus Politikaları Yüksek Kurulu toplandı: Evlilik ve doğum teşvikleri gündemde Nüfus Politikaları Yüksek Kurulu toplandı: Evlilik ve doğum teşvikleri gündemde

Taksit ve Borç Yükü Hafifledi Ama Hâlâ Sorunlu

Konut masrafları dışında borç veya taksit ödemesi olanların oranı yüzde 56,8’e gerilerken, bu yükün çok ağır olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 12,5 olarak kaydedildi. Konut masraflarını karşılamakta zorlanan hanelerin oranı ise yüzde 13,6 oldu.

Tatil ve Temel İhtiyaçlar Lüks Oldu

Fertlerin yüzde 57,5’i bir haftalık tatil masraflarını, yüzde 39,3’ü ise iki günde bir et, tavuk veya balık içeren bir öğün masrafını karşılayamadığını belirtti. Yüzde 26,8 beklenmedik harcamaları, yüzde 15,1 evin ısınma ihtiyacını karşılayamazken, yüzde 59,6’sı eskimiş mobilyalarını yenileyemediğini ifade etti.

Konut Sahipliği Azaldı

Kendi konutunda oturanların oranı geçen yıla göre 0,1 puan azalarak yüzde 56,1 olarak açıklandı. Kirada oturanların oranı yüzde 28, lojmanda yaşayanların oranı yüzde 0,9 olarak kaydedilirken, kendi konutunda oturmayıp kira ödemeyenlerin oranı yüzde 15 oldu.

Kaynak: Haber Merkezi