Münih Güvenlik Raporu, 61. Münih Güvenlik Konferansı öncesinde "Çok Kutupluluk" başlığı altında yayımlandı. Rapor kapsamında Almanya, ABD, İngiltere, Fransa, İtalya, Brezilya, Japonya, Kanada, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'da geniş çaplı anketler gerçekleştirildi.
Sonuçlara göre, Türkiye'ye yönelik olumlu bakış açısı artarken, bu değişimin en çok hissedildiği ülkeler arasında Güney Kore, Polonya ve İngiltere yer aldı. Özellikle İngiltere ve Japonya'da Türkiye'yi müttefik olarak görenlerin oranı, tehdit olarak görenlerden 28 puan daha fazla çıktı. Çin'de bu fark 26 puan, Hindistan'da 25 puan, Güney Afrika'da 19 puan, ABD ve Kanada'da 14 puan, Brezilya'da 10 puan, İtalya'da 5 puan ve Almanya'da ise 2 puan olarak ölçüldü. Ancak Fransa'da Türkiye'yi tehdit olarak görenlerin oranı, müttefik olarak görenlerden 2 puan daha fazla oldu.
EN BÜYÜK ARTIŞ BU İKİ ÜLKEDE
Bir önceki rapora kıyasla Türkiye'yi müttefik olarak görenlerin oranında en büyük artış Almanya ve İngiltere'de yaşandı. Her iki ülkede de bu oran 11 puan yükselirken, İtalya'da 9 puan, Fransa'da 8 puan ve Kanada'da 6 puan artış gösterdi. Türkiye, bu alanda Güney Kore'nin ardından son bir yılda en olumlu algıya sahip ikinci ülke olarak öne çıktı. İngiltere, Brezilya ve Polonya da Türkiye ile birlikte olumlu algıda yükseliş gösteren ülkeler arasında yer aldı.
ABD VE İSRAİL'E GÜVEN AZALIYOR
Anketler, ABD ve İsrail'in müttefiklik algısında ciddi bir düşüş yaşadığını da ortaya koydu. ABD'yi müttefik olarak görenlerin oranı Fransa'da 15 puan, Japonya'da 11 puan, Almanya'da 9 puan ve İngiltere'de 6 puan azaldı.
Ayrıca İsrail, anket yapılan tüm ülkelerde tehdit olarak görülme oranı en çok artan ülke oldu. İsrail'i tehdit olarak görenlerin oranı İtalya'da 12 puan, Fransa'da 11 puan, İngiltere'de 9 puan, Almanya ve Japonya'da 8'er puan, ABD, Çin ve Brezilya'da ise 4'er puan arttı. Özellikle İsrail'in uluslararası mahkemelerde Gazze'de işlediği iddia edilen soykırım suçları nedeniyle yargılanması, bu algının artmasında etkili oldu.