1984 yılında, Türkiye'nin F-16 uçaklarının üretimi ve entegrasyonu için Türk-Amerikan ortak yatırımı olarak 25 yıllığına kurulan TUSAŞ, 2005 yılında Türk hissedarlar tarafından tamamen satın alınarak yeniden yapılandırıldı. TAİ ve TUSAŞ birleşerek Türkiye'nin havacılık ve uzay sanayiinde önemli bir teknoloji merkezi haline geldi.

VİDEO HABERİMİZDE 

Kritik Rol ve 15 Binden Fazla Çalışan

TUSAŞ, bugün havacılık yapısalları, uçak, helikopter, insansız hava araçları, uzay sistemleri ve milli muharip uçak olmak üzere altı stratejik iş merkezinde faaliyet göstermekte. Türkiye'nin savunma sanayisinde yerlilik oranı 2000'lerin başında yüzde 20 seviyesindeyken, 2024 itibarıyla yüzde 80'leri aştı. Bu süreçte TUSAŞ, savunma sanayi ekosisteminde kritik bir rol oynadı. Şirket, 3 bin 500'den fazla firma ile birlikte çalışarak 90 binden fazla çalışana iş imkânı sağlıyor ve kendi bünyesinde 15 binden fazla çalışan istihdam ediyor.

“İstihdam sayısını TÜİK düşürdü, Bakan çıkardı” iddiasına ilişkin DMM’den açıklama “İstihdam sayısını TÜİK düşürdü, Bakan çıkardı” iddiasına ilişkin DMM’den açıklama

Savunma Sanayisinin İhracat Lokomotifi

Türkiye'nin savunma ihracatçılarından biri olan TUSAŞ, ulusal ve uluslararası birçok projede imza sahibi oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, savunma ve havacılık kategorisinde 2024 yılında en çok ihracat yapan şirket oldu. Türkiye’nin en büyük bin ihracatçısı listesinde ise 27. sırada yer aldı.

Terör Saldırısına Rağmen Milli Gurur

Terör saldırısı, TUSAŞ'ın Ankara Kahramankazan'daki tesisini hedef aldı. Bu tesis, modern uçak üretiminde kullanılan yüksek teknoloji ürünü makinelerle donatılmış durumda. Saldırıya rağmen, mühendislerin KAAN adı verilen milli muharip uçağın ilk uçuşunu başarıyla tamamlaması sonrası coşkuyla uçağın peşinden koşmaları sosyal medyada viral oldu. Görüntüleri izleyenler, “Ayağınıza taş değmesin” diyerek mühendislerin başarısını kutladı.

TUSAŞ'ın Hissedarları ve Önemi

TUSAŞ'ın hisselerinin yaklaşık yüzde 55’i Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’na, yüzde 45’i ise Savunma Sanayii Başkanlığı’na ait Saldırının bu denli stratejik bir kurumu hedef alması, Türkiye’nin savunma ve havacılık sanayiindeki kritik rolünü ve bu alandaki bağımsızlık arayışını bir kez daha gündeme taşıdı.

Kaynak: Haber Merkezi