Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında kalamayan ya da özel yurtları tercih etmeyen öğrenciler, oda kiralamayı tercih ediyor. Ancak uzmanlar, kiralanan odanın şartlarının ve kira ücretinin yazılı bir sözleşme ile netleştirilmesi gerektiğini vurguluyor.

SÖZLEŞME HEM KİRACIYI HEM DE EV SAHİBİNİN HAKLARINI KORUR

Avukat Sefa Coşkun, oda kiralarken mutlaka yazılı bir sözleşme yapılması gerektiğini belirtti. Coşkun, "Öğrenciler de diğer vatandaşlar gibi bir yeri kiralarken mutlaka yazılı bir kira sözleşmesi yapmalıdır. Sözleşmede odanın yeri, kira miktarı ve artış şartları gibi detaylar net olarak belirtilmelidir. Bu, hem kiracının hem de ev sahibinin haklarını koruma altına alır" dedi.

EV SAHİPLERİ İÇİN YAZILI SÖZLEŞME ÖNEMLİ

Sözleşme yapılmadığında ev sahiplerinin ödeme alamama riskiyle karşı karşıya kalabileceğini vurgulayan Coşkun, "Sözleşme olmadığı takdirde, ev sahipleri kira tahsilatında büyük sorunlar yaşayabilir. Kiraya verenler, kira bedelini garanti altına almak için kefil talep edebilir. Ancak kefil olmaması durumunda ev sahibi için ödeme risk altında olabilir" diye konuştu.

Kış lastiği takmayan araç sahipleri dikkat! Binlerce lira ceza yiyebilirsiniz! Kış lastiği takmayan araç sahipleri dikkat! Binlerce lira ceza yiyebilirsiniz!

KİRA ARTIŞ ORANLARI SÖZLEŞMEDE NETLEŞTİRİLMELİ

Öğrencilere oda kiralarken dikkat edilmesi gerekenleri hatırlatan Coşkun, yazılı sözleşme yapmanın yanı sıra, kira artış oranlarının ve kira bedelinin net bir şekilde belirlenmesi gerektiğini belirtti. "Kira artışıyla ilgili şartların mutlaka sözleşmede yer alması gerekir. Bu hem kiracılar hem de ev sahipleri için gelecekte olası anlaşmazlıkların önüne geçecektir" diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: İHA