Bu dönemde doğru kıyafet seçiminin önemine dikkat çeken Dr. Sağırkaya, “Kış aylarında vücudu sıcak tutacak şekilde giyinmek gerekiyor. Özellikle kaşkol, eldiven ve uygun kalınlıkta giysiler tercih edilmeli. Soğuk havalarla birlikte genellikle daha az hareket ediyoruz. Bu hareketsizlik, eklem ve kaslarda sertleşmeye neden olabilir ve ağrıları artırabilir” dedi.
DUYGU DURUMU FİZİKSEL AĞRILARLA BAĞLANTILI
Dr. Sağırkaya, kış aylarında günlerin kısalmasıyla depresyon ve anksiyete gibi ruhsal durumların daha sık yaşanabileceğini belirtti. “Gün ışığının azalmasıyla birlikte mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin seviyesi düşebilir. Bu durum duygu durum bozukluklarına ve uyku problemlerine yol açabilir. Uykusuzluk ve stres ise kaslardaki toksik maddelerin yeterince atılamamasına neden olarak ağrıları artırır” açıklamasında bulundu.
D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNE DİKKAT
Kış aylarında güneş ışığının azalmasıyla birlikte D vitamini eksikliğinin yaygın görüldüğünü ifade eden Dr. Sağırkaya, “Yaz aylarında yeterli miktarda D vitamini alınmadıysa, kış aylarında kas, eklem ve kemik ağrıları daha fazla hissedilebilir. Bu nedenle D vitamini seviyelerine dikkat edilmeli” dedi. Ayrıca sağlıklı bir beslenme düzeninin önemine vurgu yaptı: “Kış aylarında kötü beslenme alışkanlıkları, var olan ağrıları tetikleyebilir. Eğer otoimmün ya da romatizmal bir hastalığınız varsa, bu dönemde beslenmeye ekstra özen göstermelisiniz.”
EGZERSİZ VE STRES YÖNETİMİ DE BAĞLANTILI
Dr. Sağırkaya, kış mevsiminde düzenli egzersizin ve stresi yönetmenin kas ve eklem sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğunu belirtti. “Egzersiz, hem kasları güçlendirmek hem de dolaşımı artırarak toksinlerin atılmasını sağlamak açısından çok önemlidir. Bunun yanında stresten uzak durmak da ağrılarla başa çıkmada etkili olabilir. Kışın sağlığınızı korumak için bedeninizi sıcak tutarken, ruhsal sağlığınıza da özen göstermelisiniz” diye konuştu.