Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin, Üsküdar’daki Enstitü Sosyal Lisansüstü Çalışmalar Kütüphanesi’nde düzenlenen "İki Nokta Buluşmaları" programında, “Geleceğin Eğitimini Yönetmek: Riskler ve İmkânlar” başlıklı söyleşiye katıldı. Programda katılımcıların sorularını yanıtlayan Bakan Tekin, eğitim sisteminin dinamik yapısını vurgulayarak önemli açıklamalarda bulundu.
Söyleşi sırasında Milli Eğitim Akademisi’nin yapısına da değinen Bakan Tekin, akademinin lisansüstü eğitim diploması verme gibi bir yetkisi olmadığını açıkça belirtti. Tekin, “Milli Eğitim Akademisi, bir yükseköğretim kurumu değil ve bu anlamda diploma vermesi söz konusu olamaz. Lisansüstü diplomalar, üniversitelerin Lisansüstü Eğitim Enstitüleri tarafından verilir. Akademi, ihtiyaç duyulursa üniversitelerle iş birliği yaparak programlar açabilir, ancak bu diplomalar üniversitelerce verilir. Kanun çıkartılırken böyle bir yetki tanımlamak mümkün olmasına rağmen, doğru olmadığını düşündüğümüz için bu yolu tercih etmedik” ifadelerini kullandı.
“EĞİTİM MÜFREDATINDA SÜREKLİ GÜNCELLEME KAÇINILMAZ”
Konuşmasında eğitim sisteminde değişimin zorunluluğuna dikkat çeken Bakan Tekin, müfredatın ve altyapının sürekli güncellenmesi gerektiğini ifade etti. Tekin, “Bazen ‘Yine mi değişiklik yapıyorsunuz?’ eleştirileri alıyoruz. Oysa dünya hızla değişiyor, teknolojiler yenileniyor ve biz de bu değişime ayak uydurmak zorundayız. Müfredatımız başta olmak üzere, mimari yapılarımızdan teknolojik altyapımıza kadar her alanda yenilenme şart. Eğer bu değişiklikleri yapmazsak, çağı ıskalar ve geleceğin eğitim sistemine ulaşamayız” dedi.
“ÖĞRETMENLERİMİZİN KENDİNİ YENİLEYEBİLECEĞİ BİR SİSTEME İHTİYACIMIZ VAR”
Bakan Tekin, öğretmenlerin mesleki gelişimine de vurgu yaparak, Türkiye’nin çok iyi bir öğretmen profiline sahip olduğunu belirtti. Tekin, “Öğretmenlerimiz insan olarak çok nitelikli. Ancak bilgi çağında, öğretmenlerimizin kendilerini sürekli güncelleyebileceği mekanizmalar oluşturmalıyız. Güncel gelişmeleri çocuklarımıza en iyi şekilde aktarabilmeleri için öğretmenlerimize destek verecek yapılar kurgulamamız gerekiyor. Bu sayede eğitimde kopuklukların önüne geçebiliriz” şeklinde konuştu.