Japonya’nın Shizuoka eyaletinde 1966 yılında 4 kişinin öldürülmesi nedeniyle idama mahkum edilen Iwao Hakamata, 46 yıllık mahkumiyetin ardından serbest kalmıştı. Shizuoka Bölge Mahkemesi'nde yeniden görülen davada, Hakamata'nın suçlandığı cinayetlerle ilgili sunulan kanıtların polis tarafından uydurulduğu belirlendi. Mahkeme, Hakamata'nın olay sırasında giydiği iddia edilen kıyafetler ve zorla alınan ifadelerin geçersiz olduğunu kararlaştırarak beraat kararı verdi. Mahkeme Başkanı Koshi Kunii, davanın bu kadar uzun sürmesinden dolayı özür diledi.

AİLESİ VE DESTEKÇİLERİ ADALETİ KUTLADI

Iwao Hakamata’nın avukatı olarak duruşmalara katılan 91 yaşındaki kız kardeşi Hideko Hakamata, beraat kararını sevinçle karşıladı. Kararın ardından yaptığı açıklamada, “Yıllar süren mücadele sonunda beraat ettik. Bize destek olan herkese teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı. Hakamata ailesinin bu uzun hukuk mücadelesi nihayet zaferle sonuçlandı.

SHİZUOKA POLİSİ'NDEN İNCELEME SÖZÜ

Shizuoka Valiliği Polis Merkezi, mahkemenin verdiği beraat kararı sonrası incelemeler başlatıldığını açıkladı. Kararın detaylarının incelenmesinin ardından kamuoyuna gerekli bilgilendirmenin yapılacağı belirtildi.

2014'TE SERBEST BIRAKILMIŞTI

1966 yılında Shizuoka'da bir fabrikada üst düzey yönetici olan Fumio Hashiguchi, eşi ve iki çocuğuyla birlikte öldürülmüş olarak bulunmuştu. Fabrikada çalışan Hakamata, cinayetlerden iki ay sonra tutuklanmış ve ilk ifadesinde suçunu kabul etmişti. Ancak daha sonra işkence altında ifade verdiğini söyleyerek suçsuz olduğunu savunmuştu. 1968 yılında idama mahkûm edilen Hakamata, 2014 yılında delil yetersizliği gerekçesiyle serbest bırakılmıştı.

Keçiören Belediye Başkanı Özarslan’dan vatandaşa mesaj: “Burası sizin eviniz” Keçiören Belediye Başkanı Özarslan’dan vatandaşa mesaj: “Burası sizin eviniz”

YENİDEN YARGILAMA KARARI VERİLMİŞTİ

Yıllar süren hukuk mücadelesi, 2022 yılında Tokyo Yüksek Mahkemesi'nin Hakamata’nın yeniden yargılanmasına karar vermesiyle sonuçlanmıştı. Aynı zamanda Hakamata’nın cezaevine geri gönderilmemesi kararı da onanmıştı. Hakamata, idam cezası aldıktan sonra hapishanede en uzun süre infazını bekleyen mahkûm olarak tarihe geçti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı