Bu yıl "Caz Enerjisi" temasıyla düzenlenen ve 30 Kasım'a kadar farklı mekânlarda birçok caz sanatçısını Ankaralılarla buluşturacak olan festivalin üçüncü günü birbirinden renkli etkinliklere sahne oldu.
Caz Derneği Başkanı ve festivalin küratörü Özlem Oktar Varoğlu’nun teşekkür konuşmasıyla başlayan etkinlik sanatseverlerin yoğun katılımıyla Türk Amerikan Derneği (TAD) salonlarında gerçekleştirildi.
Fotoğraf sanatçısı Aykut Ulustekin’in ‘Caz Enerjisi’ konulu Fotoğraf Sergisi’nin açılışıyla başlayan geceye Melih Özbek ‘Caz Fotoğrafçılığında Yapay Zekâ (AI) Etkisi’ konulu söyleşiyle katıldı. Konser etkinliğinde ise ‘Bora Çeliker Trio’ sahne aldı.
FESTİVALİN SÜREKLİ BİR SPONSORU YOK
Ankara Net Haber internet haber sitesine değerlendirmelerde bulunan Caz Derneği Kurucu Üyesi Lütfi Varoğlu, Ankara Caz Festivali’nin bu sene 28’ncisinin yapıldığını söyledi. Gelecek sene Caz Derneği’nin kuruluşunun 30’ncu yılı olacağını belirten Varoğlu, “Bir yıl yapamamıştık. Yaklaşık 1000’e yakın konser olacak toplamda. Kurulduğundan beri birçok etkinlik yapıldı. Caz Derneği ilk başta ODTÜ Caz Günleri olarak başladı, çok küçük birkaç konserle başladık. Burada, esasında öğrenciler daha iyi müzik dinlesinler diye yola çıktık. Ankara’nın bir sivil toplum kuruluşu olarak biz müzik alanında etkinlikler düzenliyoruz. ‘Diğer festival yapan kuruluşlarla beraber Ankara’ya nasıl bir hizmet verebiliriz?’ diye başladık. Daha sonra biraz daha büyük bir organizasyona dönüştü. Her sene tematik bir festival düzenleniyor. Bu sene de ‘Caz Enerjisi’ adıyla düzenlendi, bütün yıl boyunca çalışılıyor.” dedi.
Ankara Caz Festivali’nin sürekli bir sponsoru bulunmadığına dikkat çeken Varoğlu, “Bu nedenle festival zorluklarla yapılıyor. Bilet gelirleri ve destekçilerin sayesinde, Kültür Bakanlığı sürekli destek veriyor sağ olsunlar. Diğer bazı kuruluşlarımız var, Türk Amerikan Derneği (TAD)’ın desteği var. Renault-MAİS üzerinden destek görüyor. Ancak sürekli bir sponsoru; İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV)’nin ki gibi yok ne yazık ki. Ama bu zorluklarla yapmayı da öğrendik, öyle diyelim. Hatta buradan da öğrenci bursları vs. de çıkarıyoruz. Türkiye’den yurtdışına giden genç arkadaşlara elimizden geldiğince destek olmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.
Caz Derneği’nin, ‘Müzede Caz’ gibi diğer pek çok etkinliği de düzenlediğini dile getiren Varoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
MİSYONUMUZ GENÇ MÜZİSYENLERE DESTEK OLMAK
“Aslında çok boyutlu bir STK olmak için uğraşılıyor, müzik ve caz ağırlıklı. Başlangıçta Türk caz müzisyenleri için daha çok fırsat oluşturup, konserler açısından ortamları olsun diye düşünmüştük. O zaman, 90’ların başında caz müziği bu kadar gündemde değildi. Şimdi misyonun o kısmı aslında tamamlandı. Artık her yerde caz dinleniyor, biliniyor, tanınıyor. Ama bizim şu andaki misyonumuz genç müzisyenlere destek olmak ve onların da sürekliliğini sağlamak. Ankara’dan bu anlamda çok önemli kabiliyetler çıkıyor. Ama çoğu İstanbul’a gidiyor, çoğu yurt dışına gidiyor, bildiğimiz şeyler. Ankara’nın insanları da iyi müzik dinlemeye devam etsinler diye de festivale devam ediyoruz.”
Caz Derneği’nin kuruluşuna ilişkin açıklamalarda da bulunan derneğin kurucu üyesi Lütfi Varoğlu, “Caz Derneği, Ankara’nın önemli basın isimleriyle başladı. Sedat Ergin, Çiğdem Toker, Fatih Çekirge, Ece Temelkuran gibi, bunlar kurucu üyelerdir. Bir de müzisyenler var tabi. Aslında başlangıçta ‘Caz Müzisyenleri Sendikası’ gibi de düşündük, ama o olmadı. İstanbul’da da benzeri girişimler oldu ancak o da yürümedi. Biz biraz dernekçiliği daha iyi yaptık gibi geliyor. Buradan da Afyon’a, İzmir’e, diğer başka şehirlere destek olduk. Onlarda da dernek oluşturduk.” ifadelerini kullandı.
‘TÜRKİYE CAZ DERNEĞİ’ OLMA YOLUNDA İLERLİYORUZ
Şimdi de Kamuya Yararlı Dernek statüsü almaya çalıştıklarını belirten Lütfi Varoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı:
Onunla ilgili başvurumuzu yaptık. Onun için Cumhurbaşkanlığından özel izin gerekiyor ve Kültür Bakanlığı’nın da desteğiyle olması gerekiyor. Tabi biliyorlar, bizim kamuya yararlı bir dernek olduğumuzun farkındalar. Her şey çok açık, çok net yani, kitap, defter her şey açık. 28 yıl yeterince uzun bir süre. Umarım yakın zamanda çıkar. O zaman ‘Türkiye Caz Derneği’ olacağız. Ama ‘Ankara Caz Festivali’ni elimizden geldiğince devam ettirmeye çalışacağız, öyle gözüküyor.”