Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 10. Yargı Paketi'ne ilişkin detayları paylaştı. Paketin ceza adaletine odaklanacağını belirten Tunç, “Gündemimizde af yok. 55 bin kişinin affedileceği iddiası doğru değil” açıklamasında bulundu. COVID dönemi izinleriyle ilgili yeni düzenlemeler içinse Meclis’e taslak sunulacağı ifade edildi.

Saraçhane davasında yeni gelişme: Duruşma 3 Ekim'e ertelendi Saraçhane davasında yeni gelişme: Duruşma 3 Ekim'e ertelendi

“Yeni Yargı Reformunun İlk Paketi Olacak”

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 10. Yargı Paketi ile ilgili yaptığı açıklamada, bu düzenlemenin Yeni Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin ilk paketi olacağını belirtti. Belgede toplam 264 hedef bulunduğunu ve bu hedeflerin belirli bir takvime bağlandığını aktardı.

Ceza Adaletine Odaklanacak

Tunç, söz konusu paketin ceza adaleti alanında olacağını vurguladı. Bu çerçevede sadece infaz değil; soruşturma, kovuşturma ve infaz aşamalarının bütünsel olarak ele alınacağını belirtti. Bakan Tunç:

“Bu üç aşamanın da tek amacı ceza adaletini sağlamak, toplumu suçtan korumak ve suçla mücadele etmektir” dedi.

Trafik Suçlarında Caydırıcılık Artacak

Tunç, İçişleri Bakanlığı ile yapılan ortak çalışmalar kapsamında, özellikle trafikte magandalık yapan, yol kesen ve silah kullanan kişilere yönelik daha caydırıcı cezaların da pakette yer alacağını açıkladı.

“Af Gündemimizde Yok”

Son günlerde kamuoyunda sıkça tartışılan “af” iddialarına da net bir yanıt veren Tunç, denetimli serbestlik ve tutuklama tedbirlerine ilişkin düzenlemeler yapılacağını ancak bunun kesinlikle bir af anlamı taşımadığını vurguladı.

“Burada herhangi bir af söz konusu değil. Gündemimizde yok. 55 bin kişinin tahliye edileceği yönündeki iddialar da tamamen yanlıştır.”

COVID Dönemi İzinleri Gündemde

Tunç, COVID-19 pandemisi döneminde cezaevlerinde uygulanan izinlere ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. 31 Temmuz 2023 tarihinde sona eren bu düzenleme kapsamında, açık cezaevindeki hükümlülerin 3 yıl boyunca izne çıkarıldığını, kapalı cezaevlerindeki bazı mahkumların ise erken açık cezaevine alınarak riskten korunduğunu hatırlattı.

Ancak bu düzenlemeden, suç tarihleri erken olmasına rağmen yargılaması uzun sürdüğü için yararlanamayan bazı vatandaşların olduğu bilgisini paylaşan Tunç, bu kişilere yönelik taleplerin milletvekilleri tarafından değerlendirileceğini, çözüme yönelik bir taslağın Meclis’e sunulacağını açıkladı.

Kaynak: Haber Merkezi