Terör örgütü İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de işlediği katliamlara yönelik Türkiye’den ve dünyadan tepkiler gelmeye devam ediyor.
Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Ankara Şubesi İsrail’in katliamlarına tepki göstermek ve Türkiye üzerinden İsrail’e aktarılan petrol sevkiyatının durdurulması için BOTAŞ Genel Müdürlüğü önünde protesto düzenleyeceğini duyurdu.
Petrolde dışa bağımlı olan İsrail’e petrol akışını durdurarak önemli bir darbe vurulacağını belirten aktivistler “Vanalar kapatılsın, yaralar Kapatılsın!” sloganıyla eylem yapmaya hazırlanıyor.
3 Kasım Pazar Günü saat 14.00’te BOTAŞ Genel Müdürlüğü önünde düzenlenecek protesto gösterisine tüm vatandaşlar davet edildi.
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTI ÜZERİNDEN İSRAİL’E PETROL SEVKİYATI TARTIŞMALARI
2006 yılında açılışı yapılan Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Petrol Boru Hattı, son dönemde terör örgütü İsrail’in Gazze’de yaptığı katliamlar sonrası yeniden tartışmaların odağına yerleşti.
Azerbaycan’ın Bakü şehrinden Türkiye’nin Ceyhan limanına kadar uzanan 1.768 kilometrelik boru hattı, Asya ve Avrupa arasında önemli bir enerji köprüsü olarak tanıtılmıştı. Ancak İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının sürmesiyle, hattın İsrail ordusuna yakıt sağlaması tepki çekiyor.
BTC hattı 2023 yılında 30 milyon ton ham petrol taşırken, Ceyhan’dan yola çıkan 313 tanker aracılığıyla 227 milyon varil petrol İsrail ve diğer pazarlara ulaştırıldı.
Oil Change International’ın açıkladığı verilere göre, 21 Ekim 2023 ile 12 Temmuz 2024 tarihleri arasında İsrail’e sevk edilen ham petrolün yüzde 28’i Azerbaycan’dan geldi.
TÜRKİYE PETROL SEVKİYATINI DURDURMA YETKİSİNE SAHİP Mİ?
BTC’de yüzde 30 hisseye sahip BP ve yüzde 25 paya sahip Azerbaycan’ın SOCAR şirketi öne çıkarken, Türkiye yüzde 6,5’lik bir hisse ile BOTAŞ üzerinden temsil ediliyor.
Türkiye, boru hattının 1.078 kilometrelik kısmına ev sahipliği yapıyor ve hattın operasyonlarını BOTAŞ yönetiyor.
Filistin’deki katliama tepki gösteren aktivistler, İsrail’in Gazze’ye yönelik operasyonlarını sürdürmesinde bu petrol sevkiyatının etkili olduğunu savunuyor. Aktivistler Türkiye’nin boru hattı üzerindeki kontrolünü kullanarak İsrail’e sevkiyatı durdurabileceğini düşünerek, boru hattının kapatılma çağrısında bulunuyor.
Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar ise bu yılın başlarında yaptığı açıklamada, "Ceyhan’dan kalkan gemilerin varış noktaları bizim inisiyatifimiz ya da kontrolümüz altında değil" ifadelerini kullanarak, Türkiye’nin sevkiyat üzerindeki doğrudan etkisinin sınırlı olduğunu belirtmişti.
Ancak Cumhurbaşkanlığı ve BOTAŞ’ın bağlı olduğu Varlık Fonu üzerinden Türkiye’nin, Uluslararası Adalet Divanı kararlarına dayanarak İsrail’e yönelik petrol sevkiyatını durdurabileceği öne sürülüyor.