ODTÜ Araştırmalar Koordinatörlüğü ve Basın Ofisi’nin katkılarıyla Slovenya Büyükelçiliği tarafından düzenlenen “Akdeniz’in Marie Curieleri” başlıklı sergi Kültür ve Kongre Merkezi’nde, 13 Ocak 2025 tarihinde açıldı.
Avrupa Birliği’nin MSCA programı tarafından desteklenen MEDNIGHT projesi kapsamında hazırlanan serginin açılış programı kapsamında düzenlenen panelde; “Akdeniz’in Marie Curieleri” Slovenya Araştırmacısı Dr. Sabina Cveček, “Akdeniz’in Marie Curieleri” Türkiye Araştırmacısı Burçak Çullu ile MSCA Bursiyeri ve Marie Curie Mezunlar Derneği (MCAA) Kariyer Gelişimi Çalışma Grubu Dönem Başkanı Dr. Süreyya Akyüz sunum yaptı.
Sunumların ardından KKM Sergi Salonu’nda açılış töreni konuşmaları yapıldı. Törende konuşma yapan ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil, daha önce Avrupa, Asya, Afrika ve Amerika ülkelerinde yer alan sergiye ODTÜ olarak ev sahipliği yapmaktan ve böylelikle serginin, bilim ve araştırmada kadın görünürlüğünün artırılması hedefine katkıda bulunmaktan mutluluk duyduklarını ifade ederek “Sergi, sadece kadın bilim insanlarına ve genç nesillere ilham vermekle kalmıyor, aynı zamanda farklı geçmişlere, çeşitli çocukluk hikayelerine, motivasyonlara, hobilere ve aile yaşamlarına sahip kadın bilim insanı ve araştırmacıların başarılarını ortaya koyarak Akdeniz bölgesindeki bilimsel yeteneklerin tanınmasına katkı sağlıyor” dedi.
Rektör Prof. Yozgatlıgil’in ardından açıklama yapan Slovenya Dışişleri ve Avrupa İlişkileri Bakanı Tanja Fajon, Akdeniz bölgesindeki kadın bilim insanlarının ve araştırmacıların yaşamlarının ve başarılarının kutlandığı bu sergi açılış etkinliğinin, bilginin dönüştürücü gücünün, işbirliğinin ve dünya çapındaki kadınların kararlılığının bir hatırlatıcısı olmasını dilediğini belirtti.
Fajon, insanlığın ilerlemesine yaptıkları dikkate değer katkılara rağmen kadınların dünya çapındaki araştırmacıların yalnızca üçte birini oluşturduğuna dikkat çekti. Fajon, kadınların eşitliği, güçlenmelerine destek vermek ve başarılarının dünya çapında tanınması üzerine kurulu ülke ve dış politikalarının öncelikleri ve yol gösterici ilkeleriyle örtüşen bu sergide yer alan kadın bilim insanı ve araştırmacıların bu sayının artmasına katkıda bulunacağına inancını dile getirdi.
22 ülkeden kadın bilim insanı ve araştırmacının bulunduğu 32 panelden oluşan sergi, 14 Şubat 2025 tarihine kadar açık olacak.