Ankara Kent Konseyi (AKK) öncülüğünde düzenlenen "AKS 101 Çalıştayı", Başkent’in kültür ve sanat alanındaki potansiyelini geliştirmek ve kültürel kimliğini daha da güçlendirmek amacıyla gerçekleştirildi. Çalıştay, sinema, tiyatro, müzik, edebiyat, plastik sanatlar, kültürel diplomasi, müzecilik, sahne sanatları ve dans gibi birçok farklı başlık altında düzenlenen oturumlarla, sanatın ve kültürün farklı alanlarını ele aldı.
Katılımcılar, Ankara’nın kültür ve sanat hayatını daha ileriye taşıyacak stratejiler üzerine fikir alışverişinde bulundu. Şehrin kültürel mirasına ve sanat dallarına dair öneriler masaya yatırıldı. Çalıştay, sanatçılar, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve yerel yöneticilerin katılımıyla zengin bir etkileşim platformu oluşturdu.
Yetkililer, "AKS 101 Çalıştayı"nın Ankara’nın kültür ve sanat hayatına sürdürülebilir bir katkı sunacağını belirtti. Bu kapsamda, çalıştayda ortaya çıkan fikirlerin ve projelerin hayata geçirilmesi için detaylı planlamalar yapılacağı vurgulandı
"O yüzden Ankara bütün kültürlere açık olmak zorunda"
Kahramankazan Belediye Başkanı Selim Çırpanoğlu, çalıştayda yaptığı konuşmasında şunları söyledi:
"Kahramankazan büyüyor ama gelişemiyor. Henüz gelişmesini tamamlamamış bir şehir. Büyüme ile gelişme maalesef doğru orantıda olmuyor. Kahramankazan'ın gelişmesi için kültürel ve sanatsal etkinliklerimizle beraber tüm çalışmalarımızı başlattık. Böyle bir Büyükşehir Belediye Başkanımız olmasından dolayı hakikaten gurur duyuyoruz. Her konuyla alakalı bize destek olduğu gibi kültür sanat alanında da önümüzü açmış durumda. Ben iyi bir öğrenciydim ama belediye başkanlığında kopya çekiyorum. Eskişehir'deki sanatsal faaliyetleri Kahramankazan'la bağdaştırmaya çalışıyorum. Kahramankazan'ımızın nüfusu gitgide artıyor. Kahramankazan ve Ankara, doğuluların batısında batılıların doğusunda, Türkiye'nin ortasında bir yer. O yüzden, bütün kültürlere açık olmak zorunda. Kahramankazan büyük bir göç çektiği için bu harmoniyi sağlamamız gerekiyor. Hayal kurarken masraftan kaçmamak lazım. Bir gün Kahramankazan'da ‘Senfoniyle İlahiler’ programını yapmak benim için büyük bir hedef. Bu noktada Ankara Kent Konseyi'yle de bir çalışma yapmak istiyorum."
"Bizim görevimiz"
"Kültür sanat, turizm bir kentin olmazsa olmazıdır" diyen Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar ise dünyanın artık değiştiğini kaydederek, "Dünyada ülkeler sadece sanayisiyle, tarımıyla, ticaretiyle kaynaklarını büyütmüyorlar. Artık turizm de, ülkeler için önemli bir kaynak, şehirler için de önemli bir kaynak. Ankara ne kadar güzel tanıtılırsa, ne kadar çok fazla turist getirirsek o kadar gelişir. Bugün Ankara, Türkiye'nin başkenti, başkentler ülkelerin simgesidir. Paris, Fransa'nın başkenti. Bizim Türkiye’ye bütün gelen turist kadar onun belki bir buçuk katı turist sadece Paris'e gidiyor ama yeni Paris'e gitmiyor, eski Paris'e gidiyor. O tarihi kültürü korunan tarihe gidiyor. Onun için bu sanat, kültür ve turizm büyük bir kentin olmazsa olmazıdır. Tabi ki parklar düzgün olacak yollar, kaldırımlar, altyapılar, planlar yaşanabilir olacak. Belediye başkanları bunları yapacak ama turizmi geliştirmek, kenti tanıtmak ve sanatçının sanatını icra edecek mekanları yapmak da bizim görevimiz" ifadelerini kullandı.