Askerlik, doktora, tıpta uzmanlık gibi prim gün eksikliği olan durumlarda SGK'ye prim borçlanması yapılabiliyor. Ancak bu borçlanmaların asgari ücret üzerinden hesaplanması nedeniyle, asgari ücrette yapılacak herhangi bir zam borçlanma miktarını da doğrudan etkiliyor. SGK Uzmanı Özgür Erdursun, zam sonrası başvuranların daha yüksek borçlanma bedeli ödemek durumunda kalacaklarını belirtti.

Hesap Para-6

Asgari Ücret Artışıyla Borçlanmalar Yükselecek

Özgür Erdursun, köşe yazısında, borçlanma tutarlarının asgari ücretin brüt tutarına göre belirlendiğini ifade etti. Buna göre, prim borçlanmaları asgari ücretin %32’si, yurtdışı borçlanmaları ise %45'i üzerinden hesaplanıyor. Erdursun, "31 Aralık 2024’e kadar SGK’ya prim borçlanması için müracaatta bulu­nacaklar mevcut asgari ücrete göre borçlanma yapacaklar ve sonrasında SGK’ya prim borçlanma­sı yapacak olanlar asgari ücrete ya­pılacak zam oranında yeni tutarlarla borçlanma yapacaklar." şeklinde uyarıda bulundu.

Paraaa-6

Zamsız Borçlanma İçin Son Tarih: 31 Aralık 2024

Asgari ücretteki artışın %25-30 oranında olacağı tahmin edilirken, borçlanmasını zamdan etkilenmeden tamamlamak isteyenlerin 31 Aralık 2024'e kadar SGK’ye başvuruda bulunmaları öneriliyor. Borçlanma bildirimi yapıldıktan sonra ise yurtdışı borçlanmaları için 90 gün, diğer borçlanmalar için ise 30 gün içinde ödeme yapılarak zamdan korunmak mümkün.

Ankara Fırıncılar Odası Başkanı açıkladı: Ekmek 13,5 liraya mı yükselecek? Ankara Fırıncılar Odası Başkanı açıkladı: Ekmek 13,5 liraya mı yükselecek?

Mevduaat-1

Erdursun, borçlanmaların yalnızca asgari ücretle sınırlı kalmayıp, istenirse yedi buçuk kata kadar daha yüksek tutarlar üzerinden de yapılabileceğini vurguladı. 

Kaynak: Haber Merkezi